ÄPPLE I SNÖKRÄM
Detta är en fettsnål version av en gammaldags kall dessert som baseras på äggvitor. Den ska helst tillagas precis före serveringen.
8 portioner
4 matlagningsäpplen
2½ dl vatten
½ tsk kanel
1/4 tsk riven muskot
6 äggvitor
1 dl socker
färsk mynta till garneringen
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i 1 cm breda klyftor och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, kanel och muskot. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda 10 minuter. Äpplena ska vara mjuka men de får inte falla sönder och det mesta av vätskan ska ha reducerats när det är klart.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en elvisp i en metall- eller glasskål. Tillsätt sockret litet i taget och fortsätt vispa ca 5 minuter tills sockret är helt upplöst. Lägg 8 äppelklyftor åt sidan och vänd försiktigt ned resten av äpplena i äggviteblandningen. Blanda inte för kraftigt och för länge, för då kan luften gå ur äggvitorna.
Lägg upp äppelsnön i 8 portionsglas eller skålar. Lägg de resterande äppelklyftorna på toppen och garnera med myntablad.
Tid för tillagning: 25 minuter.
Detta är en fettsnål version av en gammaldags kall dessert som baseras på äggvitor. Den ska helst tillagas precis före serveringen.
8 portioner
4 matlagningsäpplen
2½ dl vatten
½ tsk kanel
1/4 tsk riven muskot
6 äggvitor
1 dl socker
färsk mynta till garneringen
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i 1 cm breda klyftor och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, kanel och muskot. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda 10 minuter. Äpplena ska vara mjuka men de får inte falla sönder och det mesta av vätskan ska ha reducerats när det är klart.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en elvisp i en metall- eller glasskål. Tillsätt sockret litet i taget och fortsätt vispa ca 5 minuter tills sockret är helt upplöst. Lägg 8 äppelklyftor åt sidan och vänd försiktigt ned resten av äpplena i äggviteblandningen. Blanda inte för kraftigt och för länge, för då kan luften gå ur äggvitorna.
Lägg upp äppelsnön i 8 portionsglas eller skålar. Lägg de resterande äppelklyftorna på toppen och garnera med myntablad.
Tid för tillagning: 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar