tisdag 20 maj 2014

Saftig grytstek

SAFTIG GRYTSTEK

Ett fat fullt med mör, saftig grytstek, råstekt potatis, lök och morötter kommer på nolltid att locka matgästerna till bordet.

8 portioner

1 msk smör eller margarin
1 kg nötstek, ytterlår eller fransyska,
mörad
1 - 2 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 stora gula lökar, ca 6 dl skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
3 dl vatten/köttbuljong (-fond, utspädd)
2 msk äppelcidervinäger
2 msk Worcestershiresås
1 msk dijonsenap
3/4 dl russin (kan uteslutas)


Värm ugnen till 150°. Smält matfettet på medelvärme i en stor stekgryta. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn det runt om i grytan. Lägg över steken på ett stort ugnssäkert fat. Täck över och ställ åt sidan.

Sänk värmen något och låt lök och vitlök fräsa ca 5 minuter tills de är glansiga och mjuka. Rör ned övriga ingredienser. Låt koka upp. Ta grytan från värmen och skeda över blandningen i grytan på stekfatet med köttet. Sätt fatet i ugnen och låt bräsera övertäckt ca 2 timmar tills det är mört.

Lägg köttet på en trancherbräda. Låt det stå ca 10 minuter insvept i folie. Skumma av allt synligt fett från stekskyn. Skär köttet i skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Bjud stekskyn till.

Servera glaserade, späda morötter till. Koka dem i litet vatten med litet salt, smör och en aning socker tills vätskan nästan kokat ihop och blivit sirapsliknande. Skaka morötterna väl så att de blir glansiga. Råstekt potatis eller klyftpotatis smakar också gott till.


Tid för tillagning: Ca 2 timmar och 25 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar