tisdag 20 maj 2014

Broccoli- och potatissoppa

BROCCOLI- OCH POTATISSOPPA

Vad smakar bättre en kylig kväll än en skål rykande varm soppa? Denna krämiga broccolisoppa ger dessutom massor av energi.

4 portioner

1 stor gul lök (ca 2½ dl hackad)
2 vitlöksklyftor
1 msk margarin
1 tsk finhackad dill
4 medelstora potatisar
500 g broccoli, endast buketterna
7½ dl hönsbuljong
2½ dl matlagningsgrädde
1/4 tsk svartpeppar
! tsk salt
2½ dl riven ost


Hacka löken och finhacka vitlöken. Smält margarinet i en kastrull och fräs den gula löken under omrörning tills den mjuknat, ca 3 minuter. Lägg i vitlök och dill och rör om ca 1 minut. Skala och tärna potatisen. Lägg broccoli och potatis i kastrullen, häll på buljongen och koka upp. Sätt ned värmen och låt sjuda, delvis täckt med lock, tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter.

Kör soppan i en matberedare tills den är jämn i konsistensen. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Blanda i grädde, salt och peppar och värm ca 5 minuter. Blanda i 2 dl riven ost och rör om tills den har smält. Häll upp soppan i tallrikar och strö över resten av osten. Servera genast.

Variation:
Byt ut potatisen mot t ex röd potatis. Soppan får då en vacker färg och blir litet annorlunda i smaken.


Tid för tillagning: 40 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar