OSTGRATINERAD VITKÅL
4 personer
1 litet vitkålshuvud
vatten, salt
smör eller margarin
3 dl riven, fet, mild ost
8 skivor kokt skinka
1½ dl gräddfil
3 msk grädde
1 äggula
salt, vitpeppar
Putsa vitkålshuvudet, dela det i fyra klyftor och skär ut stocken. Skär klyftorna ett par gånger tvärs över och koka kålen i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Smörj en eldfast form och strö på ett tunt lager ost. Lägg på hälften av kålen och därefter åter litet ost. Rulla skinkskivorna och lägg dem ovanpå kålbädden. Lägg på resten av kålen och strö på ost.
Blanda gräddfilen med grädden och äggulan, krydda efter smak och häll såsen i formen. Klicka på litet smör eller margarin och resten av osten. Gratinera på mellanläge i ugnen, 225°, och servera lådan med pain riche och ett glas öl eller rödvin.
Tid för tillagning: Ca 35 minuter.
Från Hemmets Journal kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar