torsdag 1 maj 2014

Ostgratinerad purjo med sidfläsk

OSTGRATINERAD PURJO MED SIDFLÄSK

För att variera vardagsmiddagen föreslår vi här en gratinerad rätt med purjo och stekt fläsk.

4 portioner

4 skivor lättrimmat sidfläsk, ca 400 g
4 purjolökar
salt, svartpeppar
1 tsk riven pepparrot
1 dl finklippt persilja
2 dl gräddfil
4 skivor ost, t ex Edamer
paprikapulver

Gott att äta till:
Tomatsallad.


Skär fläskskivorna i bitar. Ansa purjon, skölj den och skär den i 3 cm långa bitar. Koka den nästan mjuk i lättsaltat vatten ca 6 minuter.

Bryn under tiden fläskbitarna i torr, het panna tills de är vackert bruna på båda sidor. Häll av det flott som smälter ur dem. Använd litet av flottet att smörja en ugnssäker form med. Låt purjon rinna av. Varva ned purjo- och fläskbitarna i formen och krydda med salt och peppar.

Blanda ned pepparrot och persilja i gräddfilen. Klicka blandningen över fläsk och purjo och lägg ostskivorna över. Gratinera rätten ca 8 minuter i 250° ugnsvärme eller tills osten smält något. Pudra rikligt med paprikapulver över osten. Bjud rätten direkt ur formen.

Tid för tillagning: Ca 35 minuter
varav ca 8 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar