lördag 10 maj 2014

Nötstek med apelsinsås

NÖTSTEK MED APELSINSÅS

Varför inte glädja familjen eller vännerna med en riktig söndagsstek? Middagen tar visserligen litet tid att förbereda, men steken sköter sig själv i ugnen.

4 - 6 portioner

1 kg benfri nötstek
1½ tsk salt
1 tsk pepparmix
1 tsk salvia
1 gul lök
1 morot
1 apelsin
1 stjälk bladselleri
½ dl köttbuljong

Sås:
2 dl köttbuljong
saft av 1 apelsin
½ tsk Worcestershiresås
2½ - 3 msk maizena
½ - 1 tsk socker

Tips:
Stick in en köttermometer i köttets
tjockaste del. Köttet är genomstekt
när termometern visar 75°.


Blanda samman salt och kryddor och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna. Skala löken och moroten. Skär löken, moroten och apelsinen i skivor och sellerin i bitar. Lägg alltsammans runt köttet. Häll på buljongen och stek köttet i nedre delen av ugnen i 175° ca 1½ timme tills köttet är genomstekt.

Låt steken vila övertäckt med folie ca 15 minuter.

Häll över skyn från steken i en kastrull. Vispa ned buljong, apelsinsaft, Worcestershiresås och maizena. Låt såsen koka tills den tjocknar och smaka av med socker. Skär köttet i skivor och lägg det på ett serveringsfat. Servera såsen till.

Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid i ugnen 1½ timme



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar