NÖTSTEK MED APELSINSÅS
Varför inte glädja familjen eller vännerna med en riktig söndagsstek? Middagen tar visserligen litet tid att förbereda, men steken sköter sig själv i ugnen.
4 - 6 portioner
1 kg benfri nötstek
1½ tsk salt
1 tsk pepparmix
1 tsk salvia
1 gul lök
1 morot
1 apelsin
1 stjälk bladselleri
½ dl köttbuljong
Sås:
2 dl köttbuljong
saft av 1 apelsin
½ tsk Worcestershiresås
2½ - 3 msk maizena
½ - 1 tsk socker
Tips:
Stick in en köttermometer i köttets
tjockaste del. Köttet är genomstekt
när termometern visar 75°.
Blanda samman salt och kryddor och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna. Skala löken och moroten. Skär löken, moroten och apelsinen i skivor och sellerin i bitar. Lägg alltsammans runt köttet. Häll på buljongen och stek köttet i nedre delen av ugnen i 175° ca 1½ timme tills köttet är genomstekt.
Låt steken vila övertäckt med folie ca 15 minuter.
Häll över skyn från steken i en kastrull. Vispa ned buljong, apelsinsaft, Worcestershiresås och maizena. Låt såsen koka tills den tjocknar och smaka av med socker. Skär köttet i skivor och lägg det på ett serveringsfat. Servera såsen till.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid i ugnen 1½ timme
Varför inte glädja familjen eller vännerna med en riktig söndagsstek? Middagen tar visserligen litet tid att förbereda, men steken sköter sig själv i ugnen.
4 - 6 portioner
1 kg benfri nötstek
1½ tsk salt
1 tsk pepparmix
1 tsk salvia
1 gul lök
1 morot
1 apelsin
1 stjälk bladselleri
½ dl köttbuljong
Sås:
2 dl köttbuljong
saft av 1 apelsin
½ tsk Worcestershiresås
2½ - 3 msk maizena
½ - 1 tsk socker
Tips:
Stick in en köttermometer i köttets
tjockaste del. Köttet är genomstekt
när termometern visar 75°.
Blanda samman salt och kryddor och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna. Skala löken och moroten. Skär löken, moroten och apelsinen i skivor och sellerin i bitar. Lägg alltsammans runt köttet. Häll på buljongen och stek köttet i nedre delen av ugnen i 175° ca 1½ timme tills köttet är genomstekt.
Låt steken vila övertäckt med folie ca 15 minuter.
Häll över skyn från steken i en kastrull. Vispa ned buljong, apelsinsaft, Worcestershiresås och maizena. Låt såsen koka tills den tjocknar och smaka av med socker. Skär köttet i skivor och lägg det på ett serveringsfat. Servera såsen till.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid i ugnen 1½ timme

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar