söndag 11 maj 2014

Middag på fat

MIDDAG PÅ FAT

Att laga hela middagen på ett fat i ugnen är både praktiskt och ekonomiskt. Man vinner dessutom tid och kan variera enkla rätter på många sätt. Här är ett förslag med köttfärs.

4 portioner

400 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl vatten
smör eller margarin till fatet
6 - 8 potatisar
vatten, salt
2 msk smör eller margarin
2 msk pepparrot
2 tomater

Tips:
Man kan pensla med litet soya mot
slutet av gräddningstiden.

Gott att äta till:
Råkost.


Arbeta samman färsen med salt, peppar och ägg. Tillsätt vattnet och bred sedan ut färsen på ett smort, ugnssäkert fat. Skölj och skala potatisarna. Skär dem i tärningar. Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten). Låt dem rinna av och lägg dem sedan över färsen.

Rör samman matfett och pepparrot. Bred detta över köttfärs och potatis och lägg på tomaterna, skurna i skivor. Grädda rätten i ugn vid 200 - 225° ca 30 minuter eller tills potatisen känns mjuk, färsen är genomgräddad och rätten fått färg.

Tid för tillagning: Ca 50 minuter
varav ca 30 minuter i ugnen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar