lördag 10 maj 2014

Marias pastagratäng

MARIAS PASTAGRATÄNG

I Milano, Turin och Neapel är det snarare regel än undantag att man sätter fram pasta på middagsbordet. Denna gratäng doftar härligt av örtkryddor.

4 portioner

250 g makaroner
vatten, salt
2 stora lökar
2 burkar hela tomater à 400 g
2 msk matolja
300 g nötfärs
1 lagerblad
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1½ tsk salt
2 tsk franska örter
1 - 2 tsk salvia
1 tsk rosmarin
4 - 5 dl riven ost


Koka makaronerna i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka löken och häll av hälften av spadet på tomaterna. Värm oljan i en kastrull och fräs löken några minuter. Blanda ned färsen och stek den tills den är genomstekt.

Blanda ned tomater, lagerblad, vitlök, salt och kryddor och låt det småputtra ca 10 minuter. Smaka av och krydda ev mer. Låt makaronerna rinna av väl och lägg hälften i en smord, ugnssäker form. Häll över hälften av köttfärssåsen och lägg på hälften av osten. Lägg sedan på resten av pastan och köttfärssåsen.

Strö över resten av osten och gratinera i övre delen av ugnen i 200° 20 - 30 minuter. Servera gratängen.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen ca 25 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar