fredag 16 maj 2014

Kyckling med pikantsås

KYCKLING MED PIKANTSÅS

En kyckling passar lika bra till vardags som till fest. Många gånger är det såsen och tillbehören som sätter smak på kycklingrätter. Vad sägs t ex om den här välkryddade anrättningen?

4 portioner

1 kyckling, ca 1 kg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk färsk timjan eller körvel
eller ½ tsk torkad
1 msk finhackad persilja
ev 1 dl vatten

Sås:
1 dl hönsbuljong
½ dl vatten
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 röd paprika
5 - 6 syltlökar
ca 1 msk färskt hackat kryddgrönt
eller ca ½ msk torkat
ev salt


Skölj och torka kycklingen väl. Gnid in den med en blandning av matfett, salt och kryddor. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat eller i en liten långpanna. Stek i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Späd ev mot slutet av stektiden med ca 1 dl vatten.

Sila stekskyn och blanda den med hönsbuljong och vatten. Koka upp den. Red av med vetemjölet utrört i litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter, tillsätt sedan grädden och låt såsen koka ihop något.

Skölj under tiden paprikan och kärna ur den. Skär den i mycket fina strimlor. Hacka syltlöken. Tillsätt paprika, syltlök och kryddgrönt till såsen. Smaka av med litet salt om så behövs.

Stycka kycklingen i mindre bitar, lägg ned dem i såsen och hetta försiktigt upp alltsammans.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar