KYCKLING MED PIKANTSÅS
En kyckling passar lika bra till vardags som till fest. Många gånger är det såsen och tillbehören som sätter smak på kycklingrätter. Vad sägs t ex om den här välkryddade anrättningen?
4 portioner
1 kyckling, ca 1 kg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk färsk timjan eller körvel
eller ½ tsk torkad
1 msk finhackad persilja
ev 1 dl vatten
Sås:
1 dl hönsbuljong
½ dl vatten
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 röd paprika
5 - 6 syltlökar
ca 1 msk färskt hackat kryddgrönt
eller ca ½ msk torkat
ev salt
Skölj och torka kycklingen väl. Gnid in den med en blandning av matfett, salt och kryddor. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat eller i en liten långpanna. Stek i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Späd ev mot slutet av stektiden med ca 1 dl vatten.
Sila stekskyn och blanda den med hönsbuljong och vatten. Koka upp den. Red av med vetemjölet utrört i litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter, tillsätt sedan grädden och låt såsen koka ihop något.
Skölj under tiden paprikan och kärna ur den. Skär den i mycket fina strimlor. Hacka syltlöken. Tillsätt paprika, syltlök och kryddgrönt till såsen. Smaka av med litet salt om så behövs.
Stycka kycklingen i mindre bitar, lägg ned dem i såsen och hetta försiktigt upp alltsammans.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
En kyckling passar lika bra till vardags som till fest. Många gånger är det såsen och tillbehören som sätter smak på kycklingrätter. Vad sägs t ex om den här välkryddade anrättningen?
4 portioner
1 kyckling, ca 1 kg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk färsk timjan eller körvel
eller ½ tsk torkad
1 msk finhackad persilja
ev 1 dl vatten
Sås:
1 dl hönsbuljong
½ dl vatten
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 röd paprika
5 - 6 syltlökar
ca 1 msk färskt hackat kryddgrönt
eller ca ½ msk torkat
ev salt
Skölj och torka kycklingen väl. Gnid in den med en blandning av matfett, salt och kryddor. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat eller i en liten långpanna. Stek i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Späd ev mot slutet av stektiden med ca 1 dl vatten.
Sila stekskyn och blanda den med hönsbuljong och vatten. Koka upp den. Red av med vetemjölet utrört i litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter, tillsätt sedan grädden och låt såsen koka ihop något.
Skölj under tiden paprikan och kärna ur den. Skär den i mycket fina strimlor. Hacka syltlöken. Tillsätt paprika, syltlök och kryddgrönt till såsen. Smaka av med litet salt om så behövs.
Stycka kycklingen i mindre bitar, lägg ned dem i såsen och hetta försiktigt upp alltsammans.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar