tisdag 20 maj 2014

Köttgryta med tomater

KÖTTGRYTA MED TOMATER

Till den här utsökta rätten går det åt mycket tomater. Nästa gång det är bra pris på tomaterna så passa på att laga denna goda gryta.

4 portioner

750 g benfritt nötkött av innanlår
eller fransyska
3 vitlöksklyftor
500 g tomater
1½ dl torrt vitt vin
½ dl urkärnade gröna eller svarta oliver
1 dl färsk eller 2 tsk torkad dragon
1 tsk mald koriander
½ tsk nymald svartpeppar


Sätt ugnen på 200°. Placera ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Putsa och skär köttet i jämnstora bitar, ca 2 x 2 cm. Låt det bli rumstempererat. Skala, skölj och grovhacka den ena gula löken. Grovhacka vitlökarna och tomaterna. Lägg allt hacket tillsammans med vinet i en vid kastrull eller traktörpanna och koka hastigt upp under lock. Låt röran sedan långsamt koka samman ca 10 minuter till en puréliknande konsistens. Använd en handmixer eller matberedare om du vill att konsistensen ska vara helt slät.

Skär den andra gula löken i fina ringar. Lägg kött, lök, oliver, oregano, koriander och peppar i en rymlig ugnsform. Häll över tomatpurén och täck över med lock eller folie. Ugnsstek ca 1 - 1½ timme eller tills köttet är genomstekt och mört. Servera genast.

Kokt potatis eller ris smakar gott till denna gryta.


Tid för tillagning: Ca 1 timme och 50 minuter.


Från IMP kortserie






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar