torsdag 8 maj 2014

Köttgryta med rotfrukter

KÖTTGRYTA MED ROTFRUKTER

En riktigt värmande gryta med kött, potatis och morötter. Rotfrukterna kan varieras efter tillgång och smak.

4 portioner

400 - 500 g grytbitar av nötkött
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

1 msk smör eller margarin
1 msk olja
1 hackad lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
2½ dl köttbuljong
½ tsk timjan
2 krm salt
1 krm vitpeppar
8 medelstora morötter, skalade
4 små potatisar, skalade

Garnering:
hackad persilja

Serveringstips:
Ett gott bröd, t ex rågbröd, och
färska tomater.


Torka av köttet och skär det i ca 2 cm stora bitar. Vänd köttbitarna i mjölet blandat med salt och peppar. Bryn smör eller margarin och olja i en stekgryta. Bryn köttet runt om och ta upp det. Bryn lök och vitlök tills löken är mjuk. Rör om då och då.

Tillsätt buljong, timjan, salt och peppar och låt köttet eftersteka under lock på svag värme 1 - 1½ timme. Rör om några gånger under tiden.

Dela morötterna i ca 4 cm långa bitar. Skär potatisen i klyftor. Lägg potatisen i kallt vatten. Lägg morötter och potatis i grytan. Låt grytan koka ca 20 minuter. Strö över persilja och servera.

Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid på spisen 2 timmar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar