torsdag 15 maj 2014

Köttbullar i tomatsås

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

Köttbullar, det svenskaste bland maträtter, här i en litet annorlunda tappning. Köttbullarna kryddas med basilika och läggs i en tomatsås.

4 portioner

400 g blandfärs
2 skivor söndersmulat vitt bröd
4 msk mjölk
1 uppvispat ägg
1 tsk salt
1 - 2 krm vitpeppar
1½ - 2 tsk basilika
1 dl hackad persilja
1 dl parmesan

Tomatsås:
1 msk matolja
4 msk hackad lök
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater, 400 g
1 dl höns- eller köttbuljong
1 - 1½ tsk basilika
1 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
1 dl parmesan

Serveringstips:
Bandspaghetti, ris eller potatis
och grönsallad.


Börja med såsen. Värm oljan i en kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken och låt alltsammans fräsa någon minut. Blanda ned tomater, buljong, kryddor och ost. Låt blandningen koka upp och sedan småkoka under lock medan du gör köttbullarna.

Låt brödet svälla i mjölken några minuter. Blanda sedan ned ägget och brödet i färsen. Krydda med salt, peppar, basilika, persilja och ost. Rulla köttbullar av smeten, lägg ned dem i såsen och låt dem koka 10 - 15 minuter. Smaka av såsen och krydda mer. Servera köttbullarna.

Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid på spisen 25 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar