KÖTT- OCH LÖKGRYTA
Köttgryta är alltid lika praktiskt att bjuda på. Ställ bara grytan direkt på bordet och låt middagsgästerna förse sig själva med lagom portioner.
4 portioner
500 - 600 g benfritt nötkött
1 rödlök
8 schalottenlökar
200 g färska champinjoner
eller 1 burk konserverade, 185 g
½ röd paprika
2 msk matolja
2 msk vetemjöl
2½ dl rödvin
1½ dl köttbuljong
3 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk timjan
eller ½ tsk torkad
1 lagerblad
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tips:
Vinet kan bytas ut mot buljong.
Smaksätt grytan med 1 - 2 pressade
vitlöksklyftor.
Skär köttet i bitar. Hacka rödlöken och halvera schalottenlökarna om de är stora. Skiva champinjonerna och skär paprikan i ringar. Värm oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar tills det fått färg. Lägg över köttet i en gryta.
Fräs lök och svamp 3 - 5 minuter och lägg sedan över det i grytan. Blanda ned paprika och mjöl. Tillsätt vin, buljong, tomatpuré, timjan, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan småputtra under lock 1 - 1½ timme.
Smaka av grytan med salt och peppar och servera.
Tid för tillagning:
Förberedelse 25 minuter
Tid på spisen 1 - 1½ timme
Köttgryta är alltid lika praktiskt att bjuda på. Ställ bara grytan direkt på bordet och låt middagsgästerna förse sig själva med lagom portioner.
4 portioner
500 - 600 g benfritt nötkött
1 rödlök
8 schalottenlökar
200 g färska champinjoner
eller 1 burk konserverade, 185 g
½ röd paprika
2 msk matolja
2 msk vetemjöl
2½ dl rödvin
1½ dl köttbuljong
3 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk timjan
eller ½ tsk torkad
1 lagerblad
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tips:
Vinet kan bytas ut mot buljong.
Smaksätt grytan med 1 - 2 pressade
vitlöksklyftor.
Skär köttet i bitar. Hacka rödlöken och halvera schalottenlökarna om de är stora. Skiva champinjonerna och skär paprikan i ringar. Värm oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar tills det fått färg. Lägg över köttet i en gryta.
Fräs lök och svamp 3 - 5 minuter och lägg sedan över det i grytan. Blanda ned paprika och mjöl. Tillsätt vin, buljong, tomatpuré, timjan, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan småputtra under lock 1 - 1½ timme.
Smaka av grytan med salt och peppar och servera.
Tid för tillagning:
Förberedelse 25 minuter
Tid på spisen 1 - 1½ timme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar