torsdag 8 maj 2014

Kalvsauté med grönsaker

KALVSAUTÉ MED GRÖNSAKER

Denna rätt har sin föregångare i det franska köket, där gryträtter av olika slag ofta står på matsedeln. Kombinationen kalvkött och grönsaker ger en fin smak som harmonierar. Rätten kan med fördel serveras som bjudmat.

4 portioner

Ca 700 g kalvkött av bog
smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 dl buljong
1 kryddbukett
1 vitlöksklyfta
3 - 4 morötter
2 purjolökar
1 litet blomkålshuvud
10 - 12 schalottenlökar
½ pkt djupfrysta ärter à 250 g
1 msk maizena

Gott att äta till:
Kokt potatis eller ris.


Putsa köttet och skär det i jämna tärningar. Bryn köttet efter hand i matfettet i en stekpanna och flytta över det i en gryta. Krydda och späd med litet buljong. Lägg i kryddbuketten och vitlöken. Sätt grytan på värmen och låt rätten långsamt koka på svag värme ca 30 minuter.

Ansa och skär morötterna och purjolöken i jämna bitar. Dela blomkålen i buketter. Lägg grönsaker och schalottenlökar i grytan och låt allt koka ytterligare ca 25 minuter eller tills kött och grönsaker verkar möra och genomkokta. Lägg i ärterna först mot slutet.

Fiska upp vitlöksklyftan. Sila av skyn och red den med litet maizena utrört i kallt vatten. Häll tillbaka såsen över kött och grönsaker och servera rätten genast.

Tid för tillagning: Ca 1½ timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar