onsdag 14 maj 2014

Kalvgryta med svamp

KALVGRYTA MED SVAMP

Kalvkött kommer väl till sin rätt om det lagas till grytor med milda ingredienser, såsom svamp eller sparris. Den här rätten kan mycket väl lagas i förväg och sedan värmas upp strax före serveringen.

4 - 5 portioner

1 gul lök
300 g färska champinjoner
smör eller margarin
ca 1 kg kalvkött med ben
av bog eller rygg
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 tsk smulad rosmarin
1 msk tomatpuré
2 dl buljong
1 dl grädde
finklippt persilja

Tips:
Spar köttbenen och låt dem koka med
i grytan, det ger en mustig smak. Ta
upp dem före serveringen.

Gott att äta till:
Kokt potatis eller ris, tomatsallad och
haricots verts.


Skala och hacka löken. Ansa champinjonerna. Bryn lök och champinjoner i litet matfett i en stekgryta. Ta upp dem. Skär loss köttet från benen och skär det i jämna bitar. Vänd köttbitarna i mjölet blandat med salt och peppar och bryn dem väl runt om i grytan. Tillsätt lök, champinjoner, rosmarin, tomatpuré och buljong.

Låt det hela sakta koka under lock tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Tillsätt grädden mot slutet av koktiden. Smaksätt ev med mer kryddor och strö över finklippt persilja.

Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar