KALKONFILÉ I PORTVINSSÅS
Kalkonfilé är ett fint och magert kött. Här gratinerar vi det i en läcker portvinssås.
4 portioner
500 - 600 g kalkonfilé
1 gul lök
1 röd paprika
200 g färska champinjoner
örtsalt, vitpeppar
2 msk smör eller margarin
2 dl vispgrädde
1 dl vitt portvin
2 tsk maizena
örtsalt, vitpeppar
2 dl riven ost
Tips:
Portvinet kan ersättas med torr
sherry eller hönsbuljong.
Serveringstips:
Servera ris, sallad och ett gott bröd
till.
Skär köttet i breda strimlor. Skala löken och skär den i tunna skivor. Ansa paprikan och skär den i strimlor. Skiva champinjonerna. Krydda köttet med örtsalt och peppar. Smält 1 msk av matfettet i en stekpanna och bryn köttet tills det fått färg. Lägg det i en ugnssäker form.
Smält resten av matfettet. Fräs svamp och lök tills vätskan kokat in. Blanda ned paprikan och låt det fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt grädde och portvin och låt det koka några minuter. Rör ut maizenan med litet vatten och blanda ned den i såsen. Låt det koka ytterligare någon minut och smaka av med örtsalt och peppar.
Häll såsen över köttet och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 15 minuter eller tills osten har smält.
Servera rätten.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen ca 15 minuter
Tid i ugnen ca 15 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar