söndag 11 maj 2014

Jordgubbsdessert

JORDGUBBSDESSERT

En härlig efterrätt som du snabbt svänger ihop. Den är perfekt efter en god middag.

4 portioner

1 l färska eller frusna jordgubbar,
skivade eller delade i kvartar
2 msk farin
½ tsk vaniljsocker
2½ dl yoghurt, 3%
½ dl lätt crème fraîche eller
mascarponeost
½ tsk rivet apelsinskal

Garnering:
hela jordgubbar
färska mynta- eller citronmelissblad


Lägg jordgubbarna i en skål och häll över farin och vaniljsocker. Blanda väl. Låt det hela stå i kylen tills sockret smält och jordgubbarna saftat sig, ca 20 minuter. Rör om försiktigt någon gång.

Blanda yoghurt, crème fraîche eller mascarpone och rivet apelsinskal i en annan skål. Varva jordgubbar och yoghurtblandning i efterrättsskålar eller höga coupeglas. Garnera med vackra bär och några mynta- eller citronmelissblad. Servera genast.


Variation:
Du kan variera efterrätten och strö finhackade nötter eller lätt rostade kokosflingor mellan lagren. Dessa ingredienser ger fin smak.

Tips och råd:
Skölj alltid jordgubbar försiktigt precis innan de ska användas. Låt dem rinna av på hushållspapper. Jordgubbar ska snoppas efter sköljningen.

Gör rätten vackrare genom att varva jordgubbs- och yoghurtblandningen försiktigt i glasen, så att du klart kan se de olika lagren.

Tid för tillagning: 15 minuter + tid i kylen







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar