måndag 5 maj 2014

Jägargryta

JÄGARGRYTA

På hösten när det finns gott om älgkött passar det utmärkt att bjuda på en smäktande god gryta. Gör den dagen innan så kommer smaken bättre till sin rätt.

4 portioner

500 - 600 g grytbitar av älg
1 - 2 msk smör eller margarin
salt, peppar
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 burk murklor, 200 g
2 dl vispgrädde
ca 50 g Boursinost eller
annan vitlöksost
1 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
ev 1 pressad vitlöksklyfta

Garnering:
persilja

Tips:
Älgköttet kan bytas ut mot annat
vilt eller nötkött.

Serveringstips:
Kokt, pressad potatis eller ris, lättkokta
morötter, sallad och viltgelé.


Skär älgköttet i mindre bitar. Smält 1 - 2 msk matfett. Bryn köttbitarna i omgångar tills de fått fin färg. Krydda köttet med litet salt och peppar. Häll på vattnet och smula ned buljongtärningen. Låt köttet småputtra 45 - 60 minuter eller tills det är mört.

Blanda ned murklor, grädde, ost och mjöl blandat med matfett. Låt alltsammans koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev litet pressad vitlök. Strö över hackad persilja och servera älggrytan.

Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen 1 - 1 1/4 timme



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar