JÄGARGRYTA
På hösten när det finns gott om älgkött passar det utmärkt att bjuda på en smäktande god gryta. Gör den dagen innan så kommer smaken bättre till sin rätt.
4 portioner
500 - 600 g grytbitar av älg
1 - 2 msk smör eller margarin
salt, peppar
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 burk murklor, 200 g
2 dl vispgrädde
ca 50 g Boursinost eller
annan vitlöksost
1 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
ev 1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
persilja
Tips:
Älgköttet kan bytas ut mot annat
vilt eller nötkött.
Serveringstips:
Kokt, pressad potatis eller ris, lättkokta
morötter, sallad och viltgelé.
Skär älgköttet i mindre bitar. Smält 1 - 2 msk matfett. Bryn köttbitarna i omgångar tills de fått fin färg. Krydda köttet med litet salt och peppar. Häll på vattnet och smula ned buljongtärningen. Låt köttet småputtra 45 - 60 minuter eller tills det är mört.
Blanda ned murklor, grädde, ost och mjöl blandat med matfett. Låt alltsammans koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev litet pressad vitlök. Strö över hackad persilja och servera älggrytan.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen 1 - 1 1/4 timme
På hösten när det finns gott om älgkött passar det utmärkt att bjuda på en smäktande god gryta. Gör den dagen innan så kommer smaken bättre till sin rätt.
4 portioner
500 - 600 g grytbitar av älg
1 - 2 msk smör eller margarin
salt, peppar
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 burk murklor, 200 g
2 dl vispgrädde
ca 50 g Boursinost eller
annan vitlöksost
1 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
ev 1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
persilja
Tips:
Älgköttet kan bytas ut mot annat
vilt eller nötkött.
Serveringstips:
Kokt, pressad potatis eller ris, lättkokta
morötter, sallad och viltgelé.
Skär älgköttet i mindre bitar. Smält 1 - 2 msk matfett. Bryn köttbitarna i omgångar tills de fått fin färg. Krydda köttet med litet salt och peppar. Häll på vattnet och smula ned buljongtärningen. Låt köttet småputtra 45 - 60 minuter eller tills det är mört.
Blanda ned murklor, grädde, ost och mjöl blandat med matfett. Låt alltsammans koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev litet pressad vitlök. Strö över hackad persilja och servera älggrytan.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen 1 - 1 1/4 timme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar