INLAGDA MORELLER
Har man ett morellträd som ger rikligt med bär, kan det kanske vara roligt att pröva på ett annorlunda recept. Detta är en ättiksinläggning, som kan liknas vid syltade tomater. Särskilt gott till vilt, men också till lammkött och kalkon.
Ca 1 kg
Drygt 1 l rensade moreller
5 dl socker
10 hela nejlikor
5 - 6 morellkärnor
Lag:
2½ dl ättiksprit
3½ dl vatten
½ dl socker
4 - 5 nejlikor
1 bit muskotblomma
Tips:
Har man dåliga förvaringsutrymmen
bör man tillsätta 1 krm natriumbensoat
till satsen.
Skölj bären. Varva dem i en kruka med socker och nejlikor. Krossa kärnorna och tillsätt dem. Låt det hela stå och dra ca 1 dygn.
Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor. Låt koka ett par minuter och låt sedan lagen kallna. Lägg upp bären i väl rengjorda burkar och häll lagen över. Bind över burkarna och förvara dem svalt och mörkt.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ ca 1 dygn att dra.
Har man ett morellträd som ger rikligt med bär, kan det kanske vara roligt att pröva på ett annorlunda recept. Detta är en ättiksinläggning, som kan liknas vid syltade tomater. Särskilt gott till vilt, men också till lammkött och kalkon.
Ca 1 kg
Drygt 1 l rensade moreller
5 dl socker
10 hela nejlikor
5 - 6 morellkärnor
Lag:
2½ dl ättiksprit
3½ dl vatten
½ dl socker
4 - 5 nejlikor
1 bit muskotblomma
Tips:
Har man dåliga förvaringsutrymmen
bör man tillsätta 1 krm natriumbensoat
till satsen.
Skölj bären. Varva dem i en kruka med socker och nejlikor. Krossa kärnorna och tillsätt dem. Låt det hela stå och dra ca 1 dygn.
Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor. Låt koka ett par minuter och låt sedan lagen kallna. Lägg upp bären i väl rengjorda burkar och häll lagen över. Bind över burkarna och förvara dem svalt och mörkt.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ ca 1 dygn att dra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar