onsdag 14 maj 2014

Grytstekta kycklingar

GRYTSTEKTA KYCKLINGAR

Tidigare var grytstekta kycklingar en självskriven söndagsmiddag, kanske framför allt på våren då det var säsong för små kycklingar. Numera har kyckling blivit mer och mer vardagsmat, men för den sakens skull får vi inte glömma bort den här fina, traditionella rätten.

4 portioner

2 små kycklingar eller 1 stor, ca 1 1/4 kg
1 - 1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 - 2 knippen persilja
2 msk smör eller margarin
2 - 3 dl vispgrädde

Tips:
Om man använder djupfryst kyckling
kan den tillagas när den tinat så pass
att det går att ta ut påsen med inälvor,
om den medföljer.

Gott att äta till:
Kokt potatis, sallad och inlagd gurka.


Ta ur och skölj kycklingarna. Torka dem. Gnid dem både in- och utvändigt med salt och peppar. Fyll dem med persilja. Bryn kycklingarna i matfett i en stekgryta. Se till att de blir brynta runt om. Bryn också ev hjärta, muskelmage och lever. Minska värmen.

Efterstek på mycket svag värme tills kycklingarna är nästan möra, ca 30 minuter beroende på storlek. Späd med grädden och låt eftersteka ytterligare 5 - 10 minuter. Ta upp kycklingarna.

Koka ihop gräddskyn och smaka av den. Skär upp kycklingarna och servera skyn till.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar