GRÖNSAKSGRATÄNG MED SENAP
Gratängen kan serveras till olika slags stekta kötträtter eller som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd.
4 portioner
4 medelstora morötter
vatten, salt
2 medelstora zucchini
6 - 8 körsbärstomater
eller 2 vanliga tomater
2 skivor rostat vitt bröd
eller 2 msk ströbröd
Sås:
4½ dl mjölk
2 msk maizena
3 msk stark senap
2 tsk riven pepparrot
2 krm salt
½ krm svartpeppar
ev riven ost
hackad persilja
Serveringstips:
Servera gratängen till stekta kötträtter,
t ex kyckling, kotletter, kassler eller
korv, eller servera gratängen med en-
bart ett gott bröd.
Skala och skär morötterna i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter och låt dem rinna av väl. Skär zucchinin i stavar. Varva morötter och zucchini i en smord, ugnssäker form. Skär tomaterna i klyftor och lägg dem ovanpå. Skär brödet i tärningar och strö dem över grönsakerna.
Sås: Häll mjölk och maizena i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen koka på svag värme tills den tjocknat, ca 5 minuter. Späd ev med mer mjölk om såsen blir för tjock. Tillsätt senap och pepparrot och smaka av såsen med salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna i formen och strö ev över ost. Gratinera i 200 - 225° ugn 20 minuter eller tills gratängen fått litet färg. Strö över persilja och servera.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid i ugnen 20 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar