GAMMALDAGS ROSTBIFF
Rostbiff stekt i gryta ger ett saftigt och gott kött. Om du vill göra sås att servera till rostbiffen reder du av skyn med litet maizena.
5 - 6 portioner
1 kg rostbiff
½ tsk salt
1 - 2 krm peppar
1 tsk basilika
1 - 2 klyftor pressad vitlök
1 - 2 msk smör eller margarin
½ dl rödvin
1½ dl köttbuljong
8 små lökar
4 medelstora morötter
2 msk hackad persilja
Tips:
Rester av steken passar bra att
lägga på smörgås eller blanda i
en sallad.
Det är trevligt att tranchera köttet
vid middagsbordet.
Gnid in köttet med salt, peppar, persilja och vitlök. Smält matfettet i en stekgryta och bryn köttet runt om tills det fått färg. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och häll på rödvin och ½ dl buljong. Låt köttet bräsera på svag värme under lock ca 20 minuter.
Skala lök och morötter och skär morötterna i bitar. Lägg grönsakerna i grytan och låt köttet steka tills termometern visar 60°, ca 30 minuter. Ta upp köttet, svep in det i aluminiumfolie och låt det vila ca 10 minuter.
Tillsätt resten av buljongen och persiljan och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i skivor och servera det tillsammans med morötter, lök och sky.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 - 15 minuter
Tid på spisen ca 1 timme
Rostbiff stekt i gryta ger ett saftigt och gott kött. Om du vill göra sås att servera till rostbiffen reder du av skyn med litet maizena.
5 - 6 portioner
1 kg rostbiff
½ tsk salt
1 - 2 krm peppar
1 tsk basilika
1 - 2 klyftor pressad vitlök
1 - 2 msk smör eller margarin
½ dl rödvin
1½ dl köttbuljong
8 små lökar
4 medelstora morötter
2 msk hackad persilja
Tips:
Rester av steken passar bra att
lägga på smörgås eller blanda i
en sallad.
Det är trevligt att tranchera köttet
vid middagsbordet.
Gnid in köttet med salt, peppar, persilja och vitlök. Smält matfettet i en stekgryta och bryn köttet runt om tills det fått färg. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och häll på rödvin och ½ dl buljong. Låt köttet bräsera på svag värme under lock ca 20 minuter.
Skala lök och morötter och skär morötterna i bitar. Lägg grönsakerna i grytan och låt köttet steka tills termometern visar 60°, ca 30 minuter. Ta upp köttet, svep in det i aluminiumfolie och låt det vila ca 10 minuter.
Tillsätt resten av buljongen och persiljan och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i skivor och servera det tillsammans med morötter, lök och sky.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 - 15 minuter
Tid på spisen ca 1 timme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar