söndag 11 maj 2014

Frikadeller från Königsberg

FRIKADELLER FRÅN KÖNIGSBERG

En fint kryddad och prisvärd rätt med gammal tradition. De delikata frikadellerna serveras med en krämig och god sås.

4 portioner

300 g kalvfärs
300 g nötfärs
2 skivor dagsgammalt franskbröd
1 gul lök
1 knippa persilja
2 tsk sardellpasta eller 2 sardellfiléer
1 ägg
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
7½ dl köttbuljong
1 dl matlagningsgrädde
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris


Blötlägg franskbrödet i ljummet vatten. Skala och hacka löken fint. Skölj och skaka persiljan torr och hacka den fint. Krama ur brödet och mosa det med en gaffel. Arbeta samman de båda färserna, bröd, lök, persilja, sardeller och ägg till en smidig smet. Krydda med salt och peppar. Forma 16 frikadeller som läggs upp på en vattensköljd skärbräda.

Smält matfettet i en stor kastrull. Bryn mjölet lätt i kastrullen. Späd med buljongen under omrörning och låt såsen småkoka på nedsatt värme tills den är slät. Vispa ned grädde och citronsaft och krydda med salt och peppar. Lägg ned frikadellerna i såsen och låt dem koka färdiga under lock på svag värme 15 minuter. Blanda till sist ned kaprisen.

Serveringsförslag:
Servera frikadellerna med kokt potatis och en fräsch grönsallad.

Tips och råd:
I stället för kapris kan du blanda ned purjolök, små pärl- eller syltlökar eller finhackad ättiksgurka. Det är viktigt att den här rätten får en lätt syrlig smak.

Om färsen till frikadellerna blir för lös kan det bero på äggstorleken och hur pass väl man har kramat ur brödet. Tillsätt ströbröd tills smeten inte kladdar längre och är lätt att arbeta med.

Tid för tillagning: Ca 45 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar