torsdag 8 maj 2014

Fredagsgryta

FREDAGSGRYTA

Denna läckra köttgryta är lika god som den ser ut. Köttet får eftersteka länge så att det blir riktigt mört och grönsakerna ger fin smak åt grytan.

4 portioner

400 - 500 g benfritt nötkött
eller grytbitar av nöt
2 - 3 morötter
2 gula lökar
4 stjälkar bladselleri
½ liten purjolök
100 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl torrt vitt vin
2½ dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 dl kaffegrädde

Tips:
Vinet kan ersättas av äppelcider
eller köttbuljong.

Serveringstips:
Kokt pressad potatis eller ris och
strimlad salladskål.


Skär köttet i jämnstora kuber. Skala morötter och lök. Skiva morötter, selleri, purjolök och champinjoner och hacka löken. Smält matfettet i en stekgryta och bryn köttet runt om tills det fått färg. Blanda ned grönsakerna och vitlöken och strö över timjan, salt och peppar.

Häll på vin och vatten och smula över buljongtärningen. Låt grytan småkoka under lock 1 - 1 1/4 timme tills köttet är mört. Rör ut mjölet i grädden, rör ned det i grytan och låt det koka 5 minuter. Smaka av grytan och krydda ev mer. Servera.

Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid på spisen ca 1½ timme



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar