torsdag 8 maj 2014

Schweizisk makaronigratäng

SCHWEIZISK MAKARONIGRATÄNG

Krämig makaronigratäng serverar du till korv, skinka eller kyckling. Sallad och bröd kompletterar måltiden.

4 - 5 portioner

7 - 8 dl makaroner
vatten, salt
60 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
5 dl riven ost med smak,
gärna olika sorter
½ - 1 tsk salt
½ krm vitpeppar
ev 1 chilipepparfrukt

2 msk smält smör eller margarin
3 - 4 msk ströbröd
4 msk riven ost

Garnering:
paprikatärningar

Tips:
Byt gärna ut litet av den rivna
osten mot grönmögelost.


Koka makaronerna i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt dem rinna av väl. Smält 50 g matfett i en kastrull. Vispa ned mjölet och sedan mjölken. Låt det koka några minuter. Blanda ned 5 dl riven ost, salt, peppar och ev hackad chilipeppar. Smaka av och krydda ev mer.

Blanda ned makaronerna i stuvningen och häll det i en smord, ugnssäker form. Blanda samman smält matfett, ströbröd och 4 msk riven ost. Fördela det över makaronerna i formen. Gratinera i mitten av ugnen i 225° 20 - 30 minuter. Garnera ev med hackad paprika och servera rätten.

Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen ca 10 minuter
Tid i ugnen 20 - 30 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar