fredag 2 maj 2014

Fransk nötstek

FRANSK NÖTSTEK

Variationerna på kötträtter beror ofta på kryddningen. Här är receptet på en fransk stek, som gnids in med senap och sedan får bräsera i gryta med vitt vin, dragon och purjolök.

4 - 5 portioner

1 kg nötstek med ben av t ex fransyska
1 tsk salt
3 msk osötad fransk senap
1 msk vetemjöl
1 äggula
2 msk smör eller margarin
1 dl buljong
2 purjolökar
2 tsk dragon
ca 2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
ev 1 - 2 tsk arrowrotmjöl

Gott att äta till:
Fräsch grönsallad, haricots verts
och råstekt klyftpotatis.


Putsa köttet och torka av det. Bind ev om det med bomullssnöre så att det blir jämnt i formen. Blanda salt, senap, vetemjöl och äggula. Gnid in steken med blandningen. Bryn steken väl runt om i matfett i en stekgryta. Ha inte för kraftig värme, då kan paneringen lätt bli bränd. Späd med buljong. Minska värmen något och låt steken sakta eftersteka under lock ca 15 minuter.

Ansa och skölj under tiden purjolökarna. Skär dem i fina strimlor. Tillsätt purjo och dragon i grytan och späd steken med vitt vin. Låt allt sakta eftersteka på svag värme ytterligare 45 - 60 minuter. Pröva med en sticka, tiden beror på hur mört köttet är.

Ta upp steken och håll den varm. Sila skyn. Späd ev med litet mer vitt vin. Låt skyn koka ihop något tillsammans med grädden. Ev kan man reda såsen med litet arrowrotmjöl.

Tid för tillagning: 1 1/4 - 1½ timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar