ENKEL FESTFISK
Även av relativt enkla fisksorter kan man laga festlig och god gästmat. Man måste bara ägna litet omsorg åt kryddningen. Fisk som kokas i vin blir alltid extra god och för övrigt är det den lätta ostgratineringen som ger karaktär åt den här rätten.
4 portioner
1½ dl ris
salt
½ msk olja
1 finhackad gul lök
1 pkt djupfryst tinad koljafilé,
ca 400 g
salt, citronsaft
2½ dl torrt vitt vin
några purjolöksringar
50 g bacon eller lättrökt
skinka i tärningar
1 knippa dill
2 stora tomater i skivor
1 dl riven ost
Gott att äta till:
Smörsås med hackat kokt ägg.
Koka riset i dubbla mängden lättsaltat vatten tillsammans med olja och finhackad lök tills det är alldeles torrt. Krydda fiskfiléerna med salt och citronsaft. Lägg dem i en låg ugnssäker gryta och tillsätt vin och purjolök. Låt fisken koka upp och sjuda mycket sakta ca 10 minuter. Blanda i bacontärningar i riset och lägg det ovanpå fisken i grytan.
Finklipp dillen och strö på hälften av den. Stick ned tomatskivor i grytan. Fördela den rivna osten över hela rätten och sätt in den några minuter i varm ugn så att osten smälter. Garnera med resten av dillen till serveringen.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter,
varav ca 5 minuter i ugnen.
Även av relativt enkla fisksorter kan man laga festlig och god gästmat. Man måste bara ägna litet omsorg åt kryddningen. Fisk som kokas i vin blir alltid extra god och för övrigt är det den lätta ostgratineringen som ger karaktär åt den här rätten.
4 portioner
1½ dl ris
salt
½ msk olja
1 finhackad gul lök
1 pkt djupfryst tinad koljafilé,
ca 400 g
salt, citronsaft
2½ dl torrt vitt vin
några purjolöksringar
50 g bacon eller lättrökt
skinka i tärningar
1 knippa dill
2 stora tomater i skivor
1 dl riven ost
Gott att äta till:
Smörsås med hackat kokt ägg.
Koka riset i dubbla mängden lättsaltat vatten tillsammans med olja och finhackad lök tills det är alldeles torrt. Krydda fiskfiléerna med salt och citronsaft. Lägg dem i en låg ugnssäker gryta och tillsätt vin och purjolök. Låt fisken koka upp och sjuda mycket sakta ca 10 minuter. Blanda i bacontärningar i riset och lägg det ovanpå fisken i grytan.
Finklipp dillen och strö på hälften av den. Stick ned tomatskivor i grytan. Fördela den rivna osten över hela rätten och sätt in den några minuter i varm ugn så att osten smälter. Garnera med resten av dillen till serveringen.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter,
varav ca 5 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar