onsdag 14 maj 2014

Dillkött

DILLKÖTT

Kokt mat är gott som omväxling. Dillkött, t ex, lagar man på bringa, bog eller rygg av kalv - alltså de billigare delarna. Det är praktiskt att koka kött och buljong för flera måltider och frysa in. Sedan kan man variera det kokta kalvköttet genom att servera olika såser till.

4 portioner

1 kg kalvkött med ben av
bringa, bog eller rygg
2 tsk salt/l vatten
6 - 8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 gul lök
1 morot
dillkvistar
citronskivor till garnering

Sås:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 - 5 dl buljong från köttkoket
1 msk citronsaft
3 msk finklippt dill
1 äggula
½ dl grädde


Skölj köttet hastigt under rinnande vatten och lägg det i en kastrull. Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker köttet. Tillsätt salt och låt det hela koka upp. Skumma väl. Tillsätt peppar, nejlikor, lök, morot och dillkvistar. Låt köttet sakta koka på svag värme under lock tills det känns mört, 1 - 1½ timme. Sila upp 4 - 5 dl buljong.

Gör såsen. Smält matfettet i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med buljongen. Låt såsen koka 3 - 5 minuter. Smaksätt med citronsaft och dill.

Blanda äggula och grädde. Ta kastrullen från värmen och rör ned äggblandningen. Såsen får inte koka mer, då skär den sig.

Skär köttet i bitar och lägg upp det på serveringsfat. Häll såsen över och garnera med citronskivor.

Tid för tillagning: Ca 2 timmar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar