onsdag 21 maj 2014

Danska frikadeller

DANSKA FRIKADELLER

För att variera köttbullarna kan man ibland koka dem till frikadeller. Med ris och en stark currysås får man en enkel men spännande vardagsrätt.

4 portioner

1 dl ströbröd
1 dl vatten + 2 dl grädde
400 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 ägg
6 dl vatten + 1 tsk salt

Currysås:
2 msk smör eller margarin
1 - 2 tsk curry
3 msk vetemjöl
4 dl kokspad
ev 1 dl grädde
1 krm vitpeppar
ev salt

Gott att äta till:
Kokt ris, sallad och gröna ärter.


Låt ströbrödet svälla i vätskan ca 10 minuter. Blanda sedan ned färs, salt och peppar. Tillsätt ägget och arbeta färsen smidig. Forma den till jämna bullar. Koka upp vattnet med saltet. Lägg ca hälften av bullarna i kastrullen och låt dem sjuda 6 - 8 minuter. Ta sedan upp dem och gör på samma sätt med resten.

Smält matfettet till såsen i en kastrull, tillsätt curryn och låt detta fräsa någon minut. Rör ned mjölet och späd med kokspadet från frikadellerna till en slät sås. Låt den sjuda 3 - 5 minuter. Tillsätt ev litet grädde och smaksätt med peppar, ev salt och mer curry.

Lägg frikadellerna i såsen och låt dem bli genomvarma före serveringen.


Tid för tillagning: Ca 35 minuter.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar