DANSK BÄRKOMPOTT
Denna berömda danska dessert har blivit en succé hos oss. Mycket vitaminer och fibrer samlade i en dessert med smak av sommar.
4 portioner
300 g blandade bär, t ex hallon,
jordgubbar och björnbär
300 g körsbär
1½ dl socker
1/8 l rödvin
1/8 l utspädd körsbärssaft
2 - 3 msk potatismjöl
Ansa och skölj bären försiktigt. Skölj och kärna ur körsbären. Blanda alla bär med socker och låt dem dra 15 minuter för att få ut saften. Låt bären rinna av och spara saften. Blanda rött vin, körsbärssaft och saften från bären i en kastrull. Ställ några matskedar av blandningen åt sidan och koka upp saftblandningen.
Blanda potatismjölet med de matskedar av blandningen som ställts åt sidan. Häll potatismjölsblandningen i den kokande vätskan under omrörning och låt koka upp. Blanda ned bären i vätskan. Låt sjuda upp ytterligare en gång.
Häll upp kompotten i en skål eller i portionsskålar. Kyl av 1 - 2 timmar och servera tillsammans med litet mjölk eller grädde.
Variation:
Bär och frukt kan varieras efter säsong och smak. Prova med rabarber och jordgubbar eller körsbär och svarta vinbär. Om syrlig frukt som t ex rabarber används så häll i litet mer socker.
Ca 25 minuter att tillaga + 1 - 2 timmars kylning
Denna berömda danska dessert har blivit en succé hos oss. Mycket vitaminer och fibrer samlade i en dessert med smak av sommar.
4 portioner
300 g blandade bär, t ex hallon,
jordgubbar och björnbär
300 g körsbär
1½ dl socker
1/8 l rödvin
1/8 l utspädd körsbärssaft
2 - 3 msk potatismjöl
Ansa och skölj bären försiktigt. Skölj och kärna ur körsbären. Blanda alla bär med socker och låt dem dra 15 minuter för att få ut saften. Låt bären rinna av och spara saften. Blanda rött vin, körsbärssaft och saften från bären i en kastrull. Ställ några matskedar av blandningen åt sidan och koka upp saftblandningen.
Blanda potatismjölet med de matskedar av blandningen som ställts åt sidan. Häll potatismjölsblandningen i den kokande vätskan under omrörning och låt koka upp. Blanda ned bären i vätskan. Låt sjuda upp ytterligare en gång.
Häll upp kompotten i en skål eller i portionsskålar. Kyl av 1 - 2 timmar och servera tillsammans med litet mjölk eller grädde.
Variation:
Bär och frukt kan varieras efter säsong och smak. Prova med rabarber och jordgubbar eller körsbär och svarta vinbär. Om syrlig frukt som t ex rabarber används så häll i litet mer socker.
Ca 25 minuter att tillaga + 1 - 2 timmars kylning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar