torsdag 15 maj 2014

Dagens recept: Grönsaksdip

DAGENS RECEPT 14-05-15

GRÖNSAKSDIP

Från Amerika har vi fått både idén att servera grönsaker på det här sättet och namnet. "Dip" betyder "doppa" och det är just det man gör - doppar grönsaker i olika såser. Det är ett trevligt sätt att inleda en måltid på eller att avsluta en biokväll med.

4 portioner

Grönsaker:
t ex selleri, paprika, gurka,
morötter och rädiskor

Dipsås med chili:
2 dl gräddfil
3 msk chilisås
1 krm salt

Dipsås med curry:
2 dl gräddfil
1 tsk curry
1 krm salt

Dipsås med kryddgrönt:
2 dl gräddfil
½ dl hackat kryddgrönt
1 krm salt


Ansa och skölj grönsakerna. Skär morötter, gurka och selleri i stavar, paprikan i ringar. Låt rädisorna ha blasten kvar.

Smaksätt gräddfil med chilisås, curry eller hackat kryddgrönt och salt.

Ca 10 minuter att tillaga


Annorlunda:
Dipsåser kan varieras på många olika sätt. Här är några litet annorlunda alternativ. Recepten nedan anger crème fraîche men det går lika bra att använda gräddfil. Den är något tunnare och litet syrligare men det är en smaksak vilket man väljer. Gräddfilen är magrare, 12% fett, jämfört med crème fraîche som har 34% fett.

Nötdip

2 dl crème fraîche
2 msk citronsaft
1 krm örtsalt
1 dl (50 g) hackade valnötskärnor
2 msk finhackad persilja

Blanda samman alla ingredienserna till dipsåsen.


Indonesisk dipsås

1 dl crème fraîche
1 dl yoghurt
rivet skal av ½ citron
4 msk citronsaft
4 msk finhackad mango chutney

Blanda samman alla ingredienserna till dipsåsen.

Kom ihåg:
Den som inte är road av den här typen av plockmat kan naturligtvis göra en råkostsallad i stället. Riv eller hacka grönsakerna i mindre bitar och lägg upp dem i salladsskål. Servera någon sås till eller blanda de råa grönsakerna med dipsåsen. Hela champinjoner går bra att doppa i sås men väljer man att servera grönsakerna som sallad är det bättre att skiva eller hacka champinjonerna.

Råa champinjoner passar bra i sallader tillsammans med böngroddar. Blanda t ex champinjoner och böngroddar i en salladsskål och servera med dipsås.

När man äter starkt kryddad mat, t ex indisk eller indonesisk, brukar man ofta bli serverad en liten skål med gurkyoghurt. Riv eller finhacka färsk gurka och blanda ned i vanlig yoghurt. Servera till de starka rätterna eller som avslutning.

Tips och idéer:
Ett alternativ till att sitta vid bordet och plocka ur samma skål med grönsaker är att göra i ordning färdiga tallrikar. Lägg upp några gurkstavar, morotsstrimlor, rädisor och selleristjälkar på en tallrik och ställ en kopp med dipsås i mitten. Har du gott om äggkoppar kan du hälla de olika dipsåserna i äggkoppar till var och en av gästerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar