söndag 25 maj 2014

Budapest-schnitzel

BUDAPEST-SCHNITZEL

Det ungerska köket är berömt, inte minst för alla goda paprikarätter som kommer därifrån. Budapest-schnitzel är stekt fläskkotlett med pocherat ägg, en god sås och bacon. Lämpligt att bjuda på till lunch eller middag. Paprikasallad passar bra till - den kan köpas färdig på burk och finns såväl i strimlad form som hela röda paprikafrukter, inlagda i marinad. Servera färsk paprika, röd eller grön, eller varför inte båda sorterna när de finns i handeln.

4 portioner

4 skivor magert bogfläsk, 500 - 600 g
smör eller margarin

Sås:
4 skivor bacon
1 stor gul lök
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 msk vetemjöl
4 dl tunn grädde
salt, peppar
riven muskot

Garnering:
4 skivor bacon
4 ägg


Vänd köttskivorna i vetemjöl blandat med salt och peppar. Stek schnitzlarna ca 4 minuter på var sida i väl brynt fett. Klipp baconet i små tärningar. Hacka löken fint och fräs den mjuk i en stekpanna tillsammans med bacontärningarna. Tillsätt tomatpuré, paprika, vetemjöl och grädde och sjud såsen under omrörning. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot.

Sjud upp vatten med litet salt och ättika i en låg kastrull. Knäck äggen och häll försiktigt ned dem i vattnet. Låt dem sjuda 3 - 4 minuter. Ta upp dem och lägg ett ägg på varje schnitzel. Häll såsen över och lägg en bräckt baconskiva på som garnityr.


Från boken "Titta så gott" från 1968

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar