söndag 25 maj 2014

Bombay-gryta

BOMBAY-GRYTA

Indiska maträtter är i allmänhet mycket kryddstarka. Det är säkrast att pröva sig fram när det gäller främmande recept - det är bättre att krydda för lite än för mycket. Smaksättningen av en maträtt måste göras med omsorg och försiktighet. Många uppskattar inte alls starkt kryddad mat utan föredrar att krydda när den kommit på tallriken. Bombay-grytan kan smaksättas med mer kryddor om så önskas. Fräs litet smör eller margarin med curry i en kastrull. Då löser sig pulvret väl och det blir inga klumpar. Smaksätt såsen med curryblandningen.

4 portioner

600 g högrev
smör eller margarin
salt, peppar
1 stor gul lök
3 dl buljong (tärning)
2 msk tomatpuré
curry
1 msk kokosflingor
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 kvist persilja


Skär köttet i jämna tärningar och bryn dem i en stekpanna. Strö på salt och peppar och lägg över köttet i en ugnssäker form. Skala och skiva löken och bryn den i stekfettet. Lägg löken ovanpå köttet i formen.

Koka upp buljongen med tomatpuré, citronsaft, kokos och kryddor. Rör om och låt såsen koka 10 minuter. Smaksätt ev med mer salt och kryddor och tillsätt vatten om såsen ser ut att bli för tjock. Häll såsen över köttet och löken. Lägg lock på formen och koka rätten färdig i ugnen på 200° ca 1 timme.

Servera med kokt ris och t ex chutney, bananskivor eller ananas.


Från boken "Titta så gott" från 1968

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar