BIFFGRYTA MED GRÖNT
Fräsch och läcker ser köttgrytan ut om man på toppen lägger säsongsfärska grönsaker, färdigkokta i en kastrull vid sidan om köttet eller överst i köttgrytan, alldeles mot slutet av tillagningen. Man kan naturligtvis öka på mängden grönsaker eller också lägga till några små potatisar och på det sättet utesluta annat tillbehör till grytan. Bröd finns kanske ändå på bordet, gärna vitt som man kan bryta och suga upp såsen med.
4 portioner
500 g benfritt nötkött av
innanlår eller utskuren biff
smör eller margarin
salt, vitpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 krm timjan eller mejram
2 dl buljong
1 dl rödvin
1 litet blomkålshuvud i buketter
200 g sockerärter
4 tomater
Sås:
ca 3 dl köttsky
1 tsk arrowrot
salt, peppar
Gott att äta till:
Kokt ris eller potatis.
Skär köttet i små skivor tvärs över muskeltrådarna och bryn det rätt så kraftigt i matfettet. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Tillsätt krossad vitlök, hackad gul lök och timjan eller mejram. Slå på buljong och rödvin och låt köttet stå på svag värme och puttra under lock ca 1 timme.
Koka under tiden grönsakerna, antingen separat i lättsaltat vatten eller på toppen av köttgrytan de sista 15 minuterna.
Häll av köttskyn i en kastrull och red den med arrowroten utrörd i litet kallt vatten. Smaka av såsen med salt och peppar och häll den antingen tillbaka över köttgrytan eller servera den separat.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar