BIFF BORDELAISE
Många klassiska krogrätter kan man mycket väl tillaga hemma. Bordelaise står för den fina rödvinssåsen med tunna märgskivor. Välj biffarna med omsorg och stek dem absolut inte för länge.
4 portioner
4 tjocka skivor utskuren biff, ca ½ cm
tjocka, ca 500 g
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Sås:
2 schalottenlökar
eller små gula lökar
1 msk smör eller margarin
½ tsk timjan
1 lagerblad
2 dl rödvin
3 dl stark buljong
1 - 2 tsk vetemjöl
ca 8 tunna skivor nötmärg
Gott att äta till:
Bakad potatis och sallad.
Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och genomskinlig i litet matfett i en kastrull. Tillsätt timjan och smula ned lagerbladet. Häll på vinet och låt det hela koka ihop till hälften. Sila såsen. Tillsätt buljongen och låt såsen sjuda upp. Red av med vetemjölet utrört i litet vatten och låt sedan såsen koka 3 - 5 minuter.
Stek under tiden biffarna i litet matfett i en stekpanna över stark värme. Det är lagom med 1½ - 2 minuter per sida, beroende på hur genomstekta man önskar att biffarna ska vara. Krydda biffarna med salt och peppar.
Låt märgen sjuda någon minut i såsen tills den är mjuk. Servera biffarna med såsen och märgen.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter.
Många klassiska krogrätter kan man mycket väl tillaga hemma. Bordelaise står för den fina rödvinssåsen med tunna märgskivor. Välj biffarna med omsorg och stek dem absolut inte för länge.
4 portioner
4 tjocka skivor utskuren biff, ca ½ cm
tjocka, ca 500 g
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Sås:
2 schalottenlökar
eller små gula lökar
1 msk smör eller margarin
½ tsk timjan
1 lagerblad
2 dl rödvin
3 dl stark buljong
1 - 2 tsk vetemjöl
ca 8 tunna skivor nötmärg
Gott att äta till:
Bakad potatis och sallad.
Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och genomskinlig i litet matfett i en kastrull. Tillsätt timjan och smula ned lagerbladet. Häll på vinet och låt det hela koka ihop till hälften. Sila såsen. Tillsätt buljongen och låt såsen sjuda upp. Red av med vetemjölet utrört i litet vatten och låt sedan såsen koka 3 - 5 minuter.
Stek under tiden biffarna i litet matfett i en stekpanna över stark värme. Det är lagom med 1½ - 2 minuter per sida, beroende på hur genomstekta man önskar att biffarna ska vara. Krydda biffarna med salt och peppar.
Låt märgen sjuda någon minut i såsen tills den är mjuk. Servera biffarna med såsen och märgen.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar