torsdag 15 maj 2014

Alströmers låda

ALSTRÖMERS LÅDA

En krämig och utsökt god potatisgratäng gör du med strimlad potatis och rikligt med riven ost. Välj en vällagrad ost med smak.

4 - 5 portioner

750 g potatis
1 gul lök
6 dl riven ost
1 dl riven parmesanost
1 - 1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm muskot
3 dl kaffegrädde
½ tsk salt
2 msk smör eller margarin

Garnering:
hackad persilja

Serveringstips:
Lådan passar fint till stekta kötträtter,
korvrätter och knaperstekt bacon. Den
passar också utmärkt att servera på en
vegetarisk tallrik med kokta grönsaker.


Skala och strimla potatisen fint. Skär löken i skivor. Blanda potatis, lök, 4 dl riven ost och parmesanost i en bunke. Krydda med 1 - 1½ tsk salt och peppar.

Lägg blandningen i en smord, ugnssäker form. Blanda grädden med muskot och salt och häll det över potatisen. Strö över resten av osten. Klicka över matfettet och grädda i mitten av ugnen i 200° 40 - 45 minuter eller tills potatisen är mjuk. Strö över persilja och servera lådan.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen 40 - 45 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar