fredag 25 april 2014

Herrgårdsfärs

HERRGÅRDSFÄRS

Ansjovis och lök kan sätta god smak på de flesta rätter, inte minst köttfärsrätter. Det här är en gammaldags färslimpa, som ofta lagades i herrgårdsköken. Man malde då mycket färs på en gång och det var bekvämast att grädda den i ugnen.

4 portioner

1 dl ströbröd
1½ - 2 dl grädde
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
½ tsk salt
2 krm grovstött kryddpeppar
2 msk riven rödlök
2 msk finhackad ansjovis (4 - 6 filéer)
1 ägg
ev ½ msk ansjovisspad
smör eller margarin till fatet
2 tomater

Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker.


Låt ströbrödet svälla i grädden en stund. Lägg färsen i en bunke och arbeta samman den med salt, kryddpeppar, rödlök och ansjovis. Tillsätt ägget och ev ansjovisspad. Späd med ströbrödsblandningen, litet i sänder, och arbeta färsen smidig. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat och forma till en jämn limpa.

Skölj och skiva tomaterna. Grädda färslimpan i ugn vid 175° ca 45 minuter. Öka ev värmen till 200° de sista 10 minuterna. Lägg samtidigt på tomatskivorna.


Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav ca 45 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar