Jag har insett att jag sorgligt försummat båda mina bloggar. Nu ruskar jag liv i åtminstone min matblogg. Jag har glömt månadsord, månadens ätbara, allting ... har inte haft lust helt enkelt. Men nu ska det in en massa recept och andra trevligheter här igen och jag börjar med
MÅNADSORD OKTOBER 2012
Lilla söta astrakan
mellan gröna äppelblan
jag i dig är så betagen!
Ät min lilla hjärteknopp,
ät min ros, men sluta opp,
innan du får ont i magen!
Hugo Hamilton
Vindruvor måste skördas vid rätt mognadsgrad, då de inte eftermognar. En mogen druva är ljust grön eller gulaktig. De små bruna fläckarna som förekommer ibland är socker, som gör druvan extra söt. En blå vindruva ska vara helt blå utan gröna inslag. Bara 10 procent av vindruvsskörden äts som frukt. Resten går till vinproduktion och 5 procent blir russin. Färska eller torkade, gott som godis.
Våren är ljuvlig, men den kallar på oss med tusen göromål. Hösten är mindre fordringsfull. Den överlåter allt åt sig själv och det får vara som det är och som det blev; man vänder sig inåt, mot tanke och kontemplation.
Hans Ruin, "Hem till sommaren"
Jag tycker inte om fakta - de stör min argumentation.
Michael Foot
"Akta dig för den flicka som inte tycker om vare sig vin, tryffel, ost eller musik", var den franska författarinnan Colettes råd till den son hon aldrig fick.
Gör en kompott av 8 äpplen, 4 dl vatten och 1½ dl socker. Skala äpplena. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och frukten. Låt den koka mjuk. Servera med kall grädde eller mjölk.
- Däremot kan det inträffa, att ni om våren sätter någon sorts höstaster, och till oktober har det blivit en två meters urskog, där ni inte vågar er in eftersom ni inte skulle hitta ut igen.
Ur Karel Capeks "Ett år med min trädgård"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar