Jag älskar höstens mustigare mat. En gryta är bland det bästa man kan bjuda mig på så här års! Jag minns när jag var yngre - jag började samla recept när jag var 11 år - och ordnade in de recept jag skrivit av efter kategorier i mina pärmar. Jag hade en särskild avdelning för grytor, och den var tjock! Ibland brukade jag och min kompis Jannike (undrar vad hon gör idag!) gå hem till varandra och sitta och skriva av varandras recept, vi var lika tokiga i att samla båda två.
KOKT HÖGREV MED SVAMP, ÄPPLE
OCH ROSMARIN
4 portioner
2 morötter
2 gula lökar
2 äpplen
ca 1 kg högrev eller viltstek
1 msk smör eller margarin
½ kruka rosmarin
2½ dl rött matlagningsvin eller rött vin
3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning
eller fond)
flingsalt, svartpeppar
1 l svamp, ca 300 g
2 rödlökar
1 kruka persilja
2 msk smör
Skala och skär morötter och lök i tärningar. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Bryn köttet i matfettet i en gryta. Tillsätt grönsakerna och bryn ytterligare några minuter. Lägg i rosmarinkvistar och häll på vin och buljong. Koka sakta under lock ca 1½ timme eller tills köttet är mört.
Ta upp köttet och rosmarinkvistarna ur grytan. Mixa grönsaker och äpple med buljongen. smaksätt med salt och peppar. Skiva köttet och lägg tillbaka det i såsen. Lägg på locket och håll kött och sås varmt.
Rensa och dela svampen. Skala löken och skär den i fina klyftor. Hacka persiljan grovt. Stek svamp och lök i smöret, krydda med salt och peppar. Tillsätt persiljan. Lägg svampblandningen på köttet i grytan.
Servera kött, sås och svamp med potatismos eller kokt potatis.
KOKT HÖGREV MED SVAMP, ÄPPLE
OCH ROSMARIN
4 portioner
2 morötter
2 gula lökar
2 äpplen
ca 1 kg högrev eller viltstek
1 msk smör eller margarin
½ kruka rosmarin
2½ dl rött matlagningsvin eller rött vin
3 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning
eller fond)
flingsalt, svartpeppar
1 l svamp, ca 300 g
2 rödlökar
1 kruka persilja
2 msk smör
Skala och skär morötter och lök i tärningar. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Bryn köttet i matfettet i en gryta. Tillsätt grönsakerna och bryn ytterligare några minuter. Lägg i rosmarinkvistar och häll på vin och buljong. Koka sakta under lock ca 1½ timme eller tills köttet är mört.
Ta upp köttet och rosmarinkvistarna ur grytan. Mixa grönsaker och äpple med buljongen. smaksätt med salt och peppar. Skiva köttet och lägg tillbaka det i såsen. Lägg på locket och håll kött och sås varmt.
Rensa och dela svampen. Skala löken och skär den i fina klyftor. Hacka persiljan grovt. Stek svamp och lök i smöret, krydda med salt och peppar. Tillsätt persiljan. Lägg svampblandningen på köttet i grytan.
Servera kött, sås och svamp med potatismos eller kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar