lördag 10 augusti 2024

Fiskgratäng med citronsås

FISKGRATÄNG MED CITRONSÅS

Spättafiléer fyllda med purjolök gratineras med en lätt syrlig citronsås och mandelspån.

4 portioner

600 g rödspättefiléer
salt, peppar
1 purjolök
1 msk smör
2 msk mandelspån

Potatismos:
800 g mjölig potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
1 äggula

Citronsås:
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk Maizena ljus redning
rivet skal och saft av ½ citron
2 msk skuren gräslök

Garnering:
gräslök
citroner


Sätt ugnen på 200 grader.

Potatismos:
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa den till mos med smör och mjölk och smaka av med salt och peppar och rör i äggula.

Skölj, strimla och fräs purjolöken mjuk i smör. Lägg ut fiskfiléerna och krydda med salt och peppar. Fördela purjolöken på och rulla ihop fisken. Lägg den i en form och lägg resten av purjolöken i formen. 

Citronsås:
Koka upp grädde, vatten och buljongtärning. Red av och smaka av med citronskal och -saft, salt och peppar och rör i gräslök. Såsen ska vara ganska syrlig.

Häll såsen över fisken och klicka eller spritsa moset runtom. Strö över mandelspån och grädda 30 minuter tills fisken är klar. Toppa med gräslök och strimlat citronskal och servera med citronklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar