lördag 18 juli 2015

Dagens recept: Fläskfilégratäng

DAGENS RECEPT 15-07-18


FLÄSKFILÉGRATÄNG

4 portioner

600 - 700 g fläskfilé
1 purjolök
300 - 400 g färska champinjoner
citronpeppar efter smak
50 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl grädde eller matlagningsgrädde
knappt 1 dl fylligt, rött vin
1 msk kinesisk soya
1 - 2 msk koncentrerad kalvfond
250 g röda körsbärstomater
grovriven parmesan
salt, grovmalen svartpeppar
matfett till stekningen


Sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet och skär det i medaljonger och lägg på en tallrik. Smörj fyra portionsformar eller en stor ugnsform.

Gör ett snitt i purjolöken och skölj den. Skiva i tunna skivor och stek i matfett. Salta och peppra efter smak. Lägg ett tunt lager purjolök i formen eller formarna. Skiva champinjonerna i tjocka skivor och ställ åt sidan.

Krydda köttet med salt och citronpeppar och stek i omgångar i matfett. Lägg köttskivorna tätt inpå varandra över purjolöken. Stek champinjonerna i samma panna som köttet stekts i. Skölj inte ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök. Salta och peppra. Lägg svampen åt sidan när den har stekts mjuk.

Smält 50 g smör eller margarin i samma panna. Sänk värmen och tillsätt 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå på grädde, vin, soya, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på champinjonerna. Låt puttra några minuter.

Slå champinjonsåsen över köttet och purjolöken. Skiva tomater och lägg ovanpå och avsluta med riktigt mycket parmesan. Grädda i ugnen tills gratängen fått fin, gyllenbrun färg.

Servera med ris eller klyftpotatis och en sallad.


Recept från Stina Patetsos, Stockholm, ur tidningen Mitt kök nr 4/2015
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar