DAGENS RECEPT 15-03-29
PRÄSTGÅRDENS APELSINSAFT
Från en stor familj med många barn kommer det här fina receptet på apelsinsaft. Det blir en stark, god saft som går att späda mycket och som det verkligen lönar sig att laga. Passa på nu medan apelsinerna är bra och billiga!
Ca 3 liter saft
12 - 14 apelsiner, ca 2 kg
2 citroner
1½ kg socker
2 msk citronsyra
12 dl vatten
Tvätta och borsta apelsinerna och citronerna väl i varmt vatten och torka dem. Skala apelsinerna mycket tunt med potatisskalare. Strimla skalen. Riv av det yttersta gula skalet på citronerna. Lägg skal, socker och citronsyra i en kruka eller en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Låt detta stå på kall plats minst 3 timmar att dra. Rör då och då så att sockret löser sig ordentligt. Pressa saften ur citroner och apelsiner och häll denna saft över lagen. Rör om väl.
Det är inte nödvändigt att sila saften. Om du tycker att så behövs så gör det. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och fyll flaskorna ända upp. Förslut dem väl och förvara saften mörkt och svalt. Den blir kraftig i smaken av skalen och du kan därför späda den mycket, när du serverar den.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 3 timmar för saften att dra
Kom ihåg:
Välj alltid syrliga apelsiner till saft. Helst bör de vara tunnskaliga. Har de tjockt skal blir det förhållandevis litet saft när du pressar dem.
Det är nödvändigt att du borstar alla citrusfrukter väl rena i varmt vatten innan du skalar dem eller river skalet. Torka dem ordentligt med hushållspapper eller med handduk.
Alla citrusfrukter (apelsiner, citroner, grapefrukt, mandariner m fl) innehåller mycket C-vitamin. C-vitaminet kan lätt förstöras av bl a luftens syre, ljus och värme. Fyll därför flaskorna ända upp när du häller upp saften. Använd gärna mörka flaskor till apelsinsaft. Förvara dem kallt och mörkt.
Citronsyran, som du tillsätter saften, hjälper till att bevara den så att den inte möglar eller jäser. Har du mycket bra förvaringsutrymmen och snabb åtgång på saften kan du utesluta citronsyran i receptet. Den nypressade citronsaften har ungefär samma konserverande effekt.
Du kan blanda blodapelsiner med blonda (ljusa) apelsiner i receptet till saft. Blodapelsiner ger saften en mycket fin färg och smak.
Om du inte silar saften får du räkna med att den håller sig något sämre, än om du silar den. Å andra sidan får saften en kraftigare smak, men den blir grumligare.
På 1 kg apelsiner går det 6 - 7 stycken.
Tips och idéer:
Av skalen som blir kvar om du silar saften kan du göra en bra, billig måltidsdryck. Till skalen efter 12 apelsiner kokar du upp 2 liter vatten och häller det kokhett över. Låt blandningen stå ca 2 dygn. Sila upp den och söta den ev lätt. Servera den med is. Pressa ev saft av 1 eller 2 apelsiner i blandningen. Denna dryck kan du inte förvara någon längre tid.
Från Nya Mästerkocken 1984
PRÄSTGÅRDENS APELSINSAFT
Från en stor familj med många barn kommer det här fina receptet på apelsinsaft. Det blir en stark, god saft som går att späda mycket och som det verkligen lönar sig att laga. Passa på nu medan apelsinerna är bra och billiga!
Ca 3 liter saft
12 - 14 apelsiner, ca 2 kg
2 citroner
1½ kg socker
2 msk citronsyra
12 dl vatten
Tvätta och borsta apelsinerna och citronerna väl i varmt vatten och torka dem. Skala apelsinerna mycket tunt med potatisskalare. Strimla skalen. Riv av det yttersta gula skalet på citronerna. Lägg skal, socker och citronsyra i en kruka eller en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Låt detta stå på kall plats minst 3 timmar att dra. Rör då och då så att sockret löser sig ordentligt. Pressa saften ur citroner och apelsiner och häll denna saft över lagen. Rör om väl.
Det är inte nödvändigt att sila saften. Om du tycker att så behövs så gör det. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och fyll flaskorna ända upp. Förslut dem väl och förvara saften mörkt och svalt. Den blir kraftig i smaken av skalen och du kan därför späda den mycket, när du serverar den.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 3 timmar för saften att dra
Kom ihåg:
Välj alltid syrliga apelsiner till saft. Helst bör de vara tunnskaliga. Har de tjockt skal blir det förhållandevis litet saft när du pressar dem.
Det är nödvändigt att du borstar alla citrusfrukter väl rena i varmt vatten innan du skalar dem eller river skalet. Torka dem ordentligt med hushållspapper eller med handduk.
Alla citrusfrukter (apelsiner, citroner, grapefrukt, mandariner m fl) innehåller mycket C-vitamin. C-vitaminet kan lätt förstöras av bl a luftens syre, ljus och värme. Fyll därför flaskorna ända upp när du häller upp saften. Använd gärna mörka flaskor till apelsinsaft. Förvara dem kallt och mörkt.
Citronsyran, som du tillsätter saften, hjälper till att bevara den så att den inte möglar eller jäser. Har du mycket bra förvaringsutrymmen och snabb åtgång på saften kan du utesluta citronsyran i receptet. Den nypressade citronsaften har ungefär samma konserverande effekt.
Du kan blanda blodapelsiner med blonda (ljusa) apelsiner i receptet till saft. Blodapelsiner ger saften en mycket fin färg och smak.
Om du inte silar saften får du räkna med att den håller sig något sämre, än om du silar den. Å andra sidan får saften en kraftigare smak, men den blir grumligare.
På 1 kg apelsiner går det 6 - 7 stycken.
Tips och idéer:
Av skalen som blir kvar om du silar saften kan du göra en bra, billig måltidsdryck. Till skalen efter 12 apelsiner kokar du upp 2 liter vatten och häller det kokhett över. Låt blandningen stå ca 2 dygn. Sila upp den och söta den ev lätt. Servera den med is. Pressa ev saft av 1 eller 2 apelsiner i blandningen. Denna dryck kan du inte förvara någon längre tid.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar