måndag 30 mars 2015

Dagens recept: Pasjka

DAGENS RECEPT 15-03-30


PASJKA

Det här är en traditionell rysk påskefterrätt, som det kanske kan vara roligt att pröva på. Pasjkans litet syrliga, härligt friska smak passar fint ihop med frukt. Eventuellt kan man också servera vispad grädde till.

6 - 8 portioner

3 dl smält smör eller margarin
3 dl socker
5 dl kvarg
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
2 tsk vaniljsocker
saft av 1 citron
4 msk hackad mandel
1 dl russin
ev suckat

Garnering:
syltade apelsinskal
vindruvor
ev vispad grädde

Till 4 portioner:
Hälften av ingredienserna.


Blanda det smälta matfettet med socker, kvarg och äggulor. Vispa grädden till skum och rör ned den i blandningen. Tillsätt gräddfilen. Smaksätt med vaniljsocker och citronsaft. Rör ned den hackade mandeln, russin och ev suckat.

Häll blandningen i en speciell form av trä eller i en sil klädd med gasväv eller en handduk. Du kan också använda ett kaffefilter i en bryggtratt. Lägg en lätt tyngd över och ställ formen med pasjkan i en större skål att rinna av på sval plats.

Nästa dag är pasjkan färdig att serveras. Vätskan som runnit av kan du använda som degspad när du bakar vetebröd. Stjälp upp pasjkan på serveringsfat och garnera med syltade apelsinskal och vindruvor. Servera ev litet vispad grädde till.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 dygn att stå kallt


Annorlunda:
Pasjka kan också tillagas på ett annat sätt. Då behöver du:

5 dl kvarg
100 g smält smör eller margarin
1 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1½ dl socker
50 g hackad mandel
1 påse suckat, ca 25 g
1 vaniljstång
2 tsk citronsaft

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp blandningen mycket försiktigt. Rör hela tiden, så att den inte bränns vid. Pasjkablandningen får inte koka, då stelnar den och hårdnar sedan inte i formen. Ställ kastrullen med den heta pasjkablandningen i kallt vatten. Ta bort vaniljstången. Rör i blandningen då och då tills den svalnat. Häll sedan upp den i en form eller ett kaffefilter att rinna av. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan, om du vill, använda keso i stället för kvarg i denna rätt. Den blir då mycket grövre i konsistensen och inte så slät och jämn. Inte heller rinner så mycket vätska bort, när du låter den rinna av. Låt pasjkan stå i kylskåp tills du ska servera den.

Du kan också använda en mixer, när du blandar samman keson med övriga ingredienser. Då blir massan smidigare och slätare i konsistensen.

Tips och idéer:
I Ryssland, pasjkans hemland, finns det speciella träformar att köpa som pasjkan ska tillagas i. Men det går också bra med ett vanligt kaffefilter i en bryggtratt.

Pasjka kan ev lagas i förväg och förvaras i frysen några dagar.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar