DAGENS RECEPT 15-03-13
OSTFROMAGE
En fin blandning av riven ost kryddas upp och bjuds som tilltugg till en drink - alkoholfri eller alkoholstark efter vars och ens önskan. Blandningen är god att servera på små osötade kex eller crackers, men också på bröd till soppa.
Ca 500 g ostfromage
250 g riven stark ost,
en sort eller flera blandade
150 g smör eller margarin
1 dl crème fraìche
2 blad gelatin
1 msk vatten
ev salt, paprikapulver
1 dl grovt hackade valnötskärnor
Skär noga bort kanterna på osten innan du river den. Du kan riva osten på den fina eller grova sidan på rivjärnet. Blanda den rivna osten med matfettet, som fått mjukna i rumstemperatur. Tillsätt crème fraîche.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten några minuter. Krama ur det och smält det på svag värme i 1 msk vatten. Låt blandningen svalna lätt och rör ned den i ostmassan. Smaksätt ev med litet salt och paprikapulver.
Packa massan i en rund skål eller form och låt den stå i kylskåp ca 2 timmar att stelna. Lossa den från kanterna och stjälp försiktigt upp den på ett fat. Strö de hackade nötterna på ytan och garnera ev med litet färsk sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att blanda
Ca 2 timmar i kylskåp
Festligare:
Du kan, om du vill, göra den här rätten extra festlig genom att smaksätta den med litet torrt vitt vin, ca 3 msk. Öka då mängden gelatin till 3 blad. Rör ned 200 g färska, rensade räkor i ostmassan samtidigt med crème fraîche. Låt den stå i kylskåp att stelna. Servera den med vitt rostat bröd, med kavring eller pumpernickel eller med vitlöksbröd eller pain riche.
Du kan byta ut crème fraîche mot cream cheese. Ta då ca 100 g cream cheese. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Förvara alltid ost svalt och i plastpåse eller aluminiumfolie. Blanda aldrig flera osttyper i samma påse, då "vandrar" smaken från den ena osten till den andra.
Temperera osten innan du serverar den, d v s ta fram den ur kylskåpet och låt den få rumstemperatur. Först då kommer den fina smaken och aromen fram.
Tips och idéer:
Om du har mycket ostkanter hemma kan du riva dem och göra potkäs. Potkäs är en blandning av riven ost och smör, som smaksätts med antingen litet konjak, whisky eller portvin. Ju starkare ost, desto bättre smak. Använd gärna litet grönmögelost som bas för potkäs. Och ta bara så mycket smör att blandningen precis håller ihop. Om du vill kan du smaksätta potkäs med litet kummin.
Frys in:
Den här rätten går att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Låt den tina i kylskåp. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
OSTFROMAGE
En fin blandning av riven ost kryddas upp och bjuds som tilltugg till en drink - alkoholfri eller alkoholstark efter vars och ens önskan. Blandningen är god att servera på små osötade kex eller crackers, men också på bröd till soppa.
Ca 500 g ostfromage
250 g riven stark ost,
en sort eller flera blandade
150 g smör eller margarin
1 dl crème fraìche
2 blad gelatin
1 msk vatten
ev salt, paprikapulver
1 dl grovt hackade valnötskärnor
Skär noga bort kanterna på osten innan du river den. Du kan riva osten på den fina eller grova sidan på rivjärnet. Blanda den rivna osten med matfettet, som fått mjukna i rumstemperatur. Tillsätt crème fraîche.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten några minuter. Krama ur det och smält det på svag värme i 1 msk vatten. Låt blandningen svalna lätt och rör ned den i ostmassan. Smaksätt ev med litet salt och paprikapulver.
Packa massan i en rund skål eller form och låt den stå i kylskåp ca 2 timmar att stelna. Lossa den från kanterna och stjälp försiktigt upp den på ett fat. Strö de hackade nötterna på ytan och garnera ev med litet färsk sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att blanda
Ca 2 timmar i kylskåp
Festligare:
Du kan, om du vill, göra den här rätten extra festlig genom att smaksätta den med litet torrt vitt vin, ca 3 msk. Öka då mängden gelatin till 3 blad. Rör ned 200 g färska, rensade räkor i ostmassan samtidigt med crème fraîche. Låt den stå i kylskåp att stelna. Servera den med vitt rostat bröd, med kavring eller pumpernickel eller med vitlöksbröd eller pain riche.
Du kan byta ut crème fraîche mot cream cheese. Ta då ca 100 g cream cheese. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Förvara alltid ost svalt och i plastpåse eller aluminiumfolie. Blanda aldrig flera osttyper i samma påse, då "vandrar" smaken från den ena osten till den andra.
Temperera osten innan du serverar den, d v s ta fram den ur kylskåpet och låt den få rumstemperatur. Först då kommer den fina smaken och aromen fram.
Tips och idéer:
Om du har mycket ostkanter hemma kan du riva dem och göra potkäs. Potkäs är en blandning av riven ost och smör, som smaksätts med antingen litet konjak, whisky eller portvin. Ju starkare ost, desto bättre smak. Använd gärna litet grönmögelost som bas för potkäs. Och ta bara så mycket smör att blandningen precis håller ihop. Om du vill kan du smaksätta potkäs med litet kummin.
Frys in:
Den här rätten går att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Låt den tina i kylskåp. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar