DAGENS RECEPT 15-03-14
ÄGGLÅDA MED CHAMPINJONER
Tack vare en fin odlingsteknik kan vi njuta av champinjoner året runt och till rimligt pris. Pröva den här lätta ägglådan med champinjoner, en bra rätt till ett lätt kvällsmål.
4 portioner
200 - 300 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
4 msk stark, riven ost
½ - 1 tsk salt
2 krm paprikapulver
ev litet finhackad röd paprika
4 ägg
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men grädda 2 formar.
Borsta och skiva champinjonerna - skölj dem bara om de är mycket jordiga. Fräs upp matfettet i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i champinjonerna och låt dem fräsa sakta på svag värme tills vätskan dunstat bort och fettet kryper ut igen. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med mjölk och grädde, litet i sänder, till en tjock stuvning. Låt den koka ca 10 minuter på svag värme. Rör ned ost och kryddor. Saltmängden kan variera efter vilken ost du väljer. Tillsätt ev litet finhackad paprika.
Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Rör ned äggulorna i stuvningen och vänd sedan försiktigt ned äggvitorna. Häll smeten i en smord form med raka kanter och grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter. Öka värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills rätten pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Servera rätten med rört smör och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
Fräs upp champinjonerna i matfett och låt dem sakta fräsa ca 10 minuter. Lägg dem i botten på en smord, ugnssäker form. Vispa upp 4 ägg med 4 dl mjölk, krydda med 3 msk riven ost, litet salt och paprika. Häll denna blandning över champinjonerna. Grädda i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills rätten fått fin färg och äggstanningen har stelnat ordentligt.
Annorlunda:
Lägg två strimlade, smörfrästa purjolökar i botten på en smord, ugnssäker form. Lägg på de smörfrästa champinjonerna och 4 skivor god ost. Vispa samman 4 ägg med 4 dl mjölk eller hälften grädde, hälften mjölk. Krydda lätt och häll äggstanningen över. Grädda som ovan vid 175 grader tills äggstanningen stelnat.
Kom ihåg:
För att den riktiga champinjonsmaken ska komma till sin rätt bör du låta champinjonerna fräsa i matfettet först och sedan koka i såsen eller stuvningen ganska länge. Men koka på svag värme och se till att stuvningen eller såsen inte bränner vid.
Champinjoner har så fin arom så egentligen behöver du inte krydda dem alls - möjligen med litet salt. En lätt doft paprika, litet riven rå lök eller ytterst litet mosad eller riven grönmögelost kan förstås ge en extra god smak åt en champinjonstuvning.
Tips och idéer:
Några råa skivade champinjoner kan ge den enklaste sallad god smak. Du kan blanda champinjoner i en gryta eller i en köttfärs. Champinjoner är också gott till stekt fisk. Smörfräs dem då några minuter och häll dem över den stekta fisken. Och råa skivade champinjoner är gott på en smörgås - strö gärna över litet klippt grönt som persilja eller gräslök.
Frys in:
Du kan frysa in den här rätten ogräddad eller gräddad. Frys den i formen som den ska gräddas i eller serveras ur. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
ÄGGLÅDA MED CHAMPINJONER
Tack vare en fin odlingsteknik kan vi njuta av champinjoner året runt och till rimligt pris. Pröva den här lätta ägglådan med champinjoner, en bra rätt till ett lätt kvällsmål.
4 portioner
200 - 300 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
4 msk stark, riven ost
½ - 1 tsk salt
2 krm paprikapulver
ev litet finhackad röd paprika
4 ägg
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men grädda 2 formar.
Borsta och skiva champinjonerna - skölj dem bara om de är mycket jordiga. Fräs upp matfettet i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i champinjonerna och låt dem fräsa sakta på svag värme tills vätskan dunstat bort och fettet kryper ut igen. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med mjölk och grädde, litet i sänder, till en tjock stuvning. Låt den koka ca 10 minuter på svag värme. Rör ned ost och kryddor. Saltmängden kan variera efter vilken ost du väljer. Tillsätt ev litet finhackad paprika.
Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Rör ned äggulorna i stuvningen och vänd sedan försiktigt ned äggvitorna. Häll smeten i en smord form med raka kanter och grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter. Öka värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills rätten pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Servera rätten med rört smör och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
Fräs upp champinjonerna i matfett och låt dem sakta fräsa ca 10 minuter. Lägg dem i botten på en smord, ugnssäker form. Vispa upp 4 ägg med 4 dl mjölk, krydda med 3 msk riven ost, litet salt och paprika. Häll denna blandning över champinjonerna. Grädda i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills rätten fått fin färg och äggstanningen har stelnat ordentligt.
Annorlunda:
Lägg två strimlade, smörfrästa purjolökar i botten på en smord, ugnssäker form. Lägg på de smörfrästa champinjonerna och 4 skivor god ost. Vispa samman 4 ägg med 4 dl mjölk eller hälften grädde, hälften mjölk. Krydda lätt och häll äggstanningen över. Grädda som ovan vid 175 grader tills äggstanningen stelnat.
Kom ihåg:
För att den riktiga champinjonsmaken ska komma till sin rätt bör du låta champinjonerna fräsa i matfettet först och sedan koka i såsen eller stuvningen ganska länge. Men koka på svag värme och se till att stuvningen eller såsen inte bränner vid.
Champinjoner har så fin arom så egentligen behöver du inte krydda dem alls - möjligen med litet salt. En lätt doft paprika, litet riven rå lök eller ytterst litet mosad eller riven grönmögelost kan förstås ge en extra god smak åt en champinjonstuvning.
Tips och idéer:
Några råa skivade champinjoner kan ge den enklaste sallad god smak. Du kan blanda champinjoner i en gryta eller i en köttfärs. Champinjoner är också gott till stekt fisk. Smörfräs dem då några minuter och häll dem över den stekta fisken. Och råa skivade champinjoner är gott på en smörgås - strö gärna över litet klippt grönt som persilja eller gräslök.
Frys in:
Du kan frysa in den här rätten ogräddad eller gräddad. Frys den i formen som den ska gräddas i eller serveras ur. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar