DAGENS RECEPT 15-03-03
GRÖNSALLAD MED ÄGG OCH SENAPSSÅS
Gammaldags men utsökt god är den här salladen med hårdkokt hackat ägg och en väl smaksatt senapssås. Passar till de flesta rätter av kött eller fisk, fågel eller vilt. Lättlagad lunchrätt för den som vill leva smalt.
4 portioner
1 stort grönsallads- eller isbergssalladshuvud
1 bit gurka, ca 150 g
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 - 3 hårdkokta hackade ägg
Sås:
2 msk senap, helst osötad
1 äggula
4 - 5 msk matolja
ev litet krossad rosépeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Skölj salladen väl och låt den rinna av. Dela bladen i mindre bitar. Skölj, skala och skiva gurkan tunt.
Gör såsen. Blanda samman senap och äggula i en skål och tillsätt oljan, litet i sänder. Vispa eller rör kraftigt hela tiden. Såsen ska bli blank och jämn. Tillsätt ev litet krossad rosépeppar. Strö över äggen.
Häll antingen på salladssåsen och blanda salladen med några rejäla tag med besticket eller servera såsen till. Då kan var och en avväga hur mycket sås man vill ha. Servera salladen med rostat bröd, smör och ev ost, eller bjud den till huvudrätten.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Några andra såser som passar till denna sallad är
Vinägrettsås med kryddgrönt
Blanda samman 2 msk vinäger, 4 msk olja och 2 msk vatten. Rör kraftigt. Tillsätt 1 krm svartpeppar, 1 krm curry och ½ tsk salt. Rör ned 4 msk finhackade kryddörter som persilja, dill, gräslök och gärna dragon eller kryddkrasse.
Salladssås med crème fraîche
Blanda samman 2 dl crème fraîche, 1 äggula, 1 msk senap och smaksätt med 1 krm salt och 3 msk finhackad persilja och ½ tsk dragon. Denna sås får du inte röra för mycket, utan precis bara blanda.
Kom ihåg:
Du kan, om du vill, använda sellerikål/kinakål till denna sallad. Den är visserligen grövre och har kraftigare smak, men du kan strimla den fint sedan du sköljt den. Den blir både dryg och billig. Vill du ha den mildare i smak kan du snabbt förvälla den ett par minuter och sedan spola den med iskallt vatten omedelbart. Men låt den rinna av mycket väl, helst i sil med en handduk eller dubbla hushållspapper i.
Gurkan kan du använda oskalad. Du kan skiva den tunt på rivjärn eller med osthyvel.
Tips och idéer:
Det lönar sig att blanda sin egen salladssås - inte minst ur smaksynpunkt. Man kan lätt sätta sin alldeles egen personliga smak på en sallad. Både mängden kryddor och andra smaktillsatser kan avpassas så att man får en fin avvägning mot övriga ingredienser i salladen. Har man tillgång till färska kryddörter kan man ge såsen en "örtagårdssmak".
Från Nya Mästerkocken 1984
GRÖNSALLAD MED ÄGG OCH SENAPSSÅS
Gammaldags men utsökt god är den här salladen med hårdkokt hackat ägg och en väl smaksatt senapssås. Passar till de flesta rätter av kött eller fisk, fågel eller vilt. Lättlagad lunchrätt för den som vill leva smalt.
4 portioner
1 stort grönsallads- eller isbergssalladshuvud
1 bit gurka, ca 150 g
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 - 3 hårdkokta hackade ägg
Sås:
2 msk senap, helst osötad
1 äggula
4 - 5 msk matolja
ev litet krossad rosépeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Skölj salladen väl och låt den rinna av. Dela bladen i mindre bitar. Skölj, skala och skiva gurkan tunt.
Gör såsen. Blanda samman senap och äggula i en skål och tillsätt oljan, litet i sänder. Vispa eller rör kraftigt hela tiden. Såsen ska bli blank och jämn. Tillsätt ev litet krossad rosépeppar. Strö över äggen.
Häll antingen på salladssåsen och blanda salladen med några rejäla tag med besticket eller servera såsen till. Då kan var och en avväga hur mycket sås man vill ha. Servera salladen med rostat bröd, smör och ev ost, eller bjud den till huvudrätten.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Några andra såser som passar till denna sallad är
Vinägrettsås med kryddgrönt
Blanda samman 2 msk vinäger, 4 msk olja och 2 msk vatten. Rör kraftigt. Tillsätt 1 krm svartpeppar, 1 krm curry och ½ tsk salt. Rör ned 4 msk finhackade kryddörter som persilja, dill, gräslök och gärna dragon eller kryddkrasse.
Salladssås med crème fraîche
Blanda samman 2 dl crème fraîche, 1 äggula, 1 msk senap och smaksätt med 1 krm salt och 3 msk finhackad persilja och ½ tsk dragon. Denna sås får du inte röra för mycket, utan precis bara blanda.
Kom ihåg:
Du kan, om du vill, använda sellerikål/kinakål till denna sallad. Den är visserligen grövre och har kraftigare smak, men du kan strimla den fint sedan du sköljt den. Den blir både dryg och billig. Vill du ha den mildare i smak kan du snabbt förvälla den ett par minuter och sedan spola den med iskallt vatten omedelbart. Men låt den rinna av mycket väl, helst i sil med en handduk eller dubbla hushållspapper i.
Gurkan kan du använda oskalad. Du kan skiva den tunt på rivjärn eller med osthyvel.
Tips och idéer:
Det lönar sig att blanda sin egen salladssås - inte minst ur smaksynpunkt. Man kan lätt sätta sin alldeles egen personliga smak på en sallad. Både mängden kryddor och andra smaktillsatser kan avpassas så att man får en fin avvägning mot övriga ingredienser i salladen. Har man tillgång till färska kryddörter kan man ge såsen en "örtagårdssmak".
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar