DAGENS RECEPT 15-02-23
FRASIG POTATISKAKA
Potatis är en stöttepelare i hushållet - billig, god, nyttig och lätt att variera. Pröva den här frasiga potatiskakan med lök, den duger fint som ensamrätt med lingon och kanske råkost.
2 portioner
4 medelstora potatisar
1 stor eller 2 mindre gula lökar
1 tsk salt
1 - 2 msk smör eller margarin
Skala och råriv potatis och lök. Låt potatisen rinna av i sil en stund. Blanda potatis och lök och smaksätt med salt. Hetta upp en stekpanna och bryn matfettet. Lägg i potatisblandningen, platta till den med en stekspade och jämna ut den i stekpannan. Minska värmen.
Stek potatiskakan vackert brun på ena sidan. Vänd den med hjälp av ett lock eller en tallrik och stek den sedan lika vackert brun på andra sidan. Öka värmen något så att potatiskakan får fin färg och blir frasig och spröd i kanterna.
Servera den med lingonsylt och ev stekt bacon, sidfläsk eller korv.
Ca 15 minuter att tillaga
Variation:
Blanda 1 dl riven stark ost med den rårivna potatisen och löken. Eller pröva att blanda i finhackad paprika och krydda med litet paprikapulver.
Eller blanda 2 lätt uppvispade ägg i den rårivna potatisen och löken. Krydda med salt som i vårt recept och med nymald svart- eller vitpeppar. Denna potatiskaka blir inte fullt så spröd och frasig.
Kom ihåg:
Den här potatiskakan passar bäst att göra på eftervintern, när potatisen är stärkelserik och torr. På hösten innehåller potatisen ännu mycket vatten, och det är svårt att få potatiskakan så frasig och spröd som man önskar.
Om du har överbliven kokt potatis kan du göra en liknande potatiskaka som i vårt recept. Riv potatisen och blanda den med lök, som fått steka mjuk i matfett först. Smaksätt gärna med antingen muskot eller kummin. Stek sedan som i vårt recept.
Tips och idéer:
Lingonsylt blir både godare och mer vitaminrik om du först rör ut den med litet nypressad apelsin- eller citronsaft. Gott inte bara till potatiskaka utan också till köttbullar, köttfärslimpa och andra rätter av köttfärs.
Om smeten till potatiskakan verkar mycket lös kan du röra i 1 msk potatismjöl. Men provstek först en klick smet.
Från Nya Mästerkocken 1985
FRASIG POTATISKAKA
Potatis är en stöttepelare i hushållet - billig, god, nyttig och lätt att variera. Pröva den här frasiga potatiskakan med lök, den duger fint som ensamrätt med lingon och kanske råkost.
2 portioner
4 medelstora potatisar
1 stor eller 2 mindre gula lökar
1 tsk salt
1 - 2 msk smör eller margarin
Skala och råriv potatis och lök. Låt potatisen rinna av i sil en stund. Blanda potatis och lök och smaksätt med salt. Hetta upp en stekpanna och bryn matfettet. Lägg i potatisblandningen, platta till den med en stekspade och jämna ut den i stekpannan. Minska värmen.
Stek potatiskakan vackert brun på ena sidan. Vänd den med hjälp av ett lock eller en tallrik och stek den sedan lika vackert brun på andra sidan. Öka värmen något så att potatiskakan får fin färg och blir frasig och spröd i kanterna.
Servera den med lingonsylt och ev stekt bacon, sidfläsk eller korv.
Ca 15 minuter att tillaga
Variation:
Blanda 1 dl riven stark ost med den rårivna potatisen och löken. Eller pröva att blanda i finhackad paprika och krydda med litet paprikapulver.
Eller blanda 2 lätt uppvispade ägg i den rårivna potatisen och löken. Krydda med salt som i vårt recept och med nymald svart- eller vitpeppar. Denna potatiskaka blir inte fullt så spröd och frasig.
Kom ihåg:
Den här potatiskakan passar bäst att göra på eftervintern, när potatisen är stärkelserik och torr. På hösten innehåller potatisen ännu mycket vatten, och det är svårt att få potatiskakan så frasig och spröd som man önskar.
Om du har överbliven kokt potatis kan du göra en liknande potatiskaka som i vårt recept. Riv potatisen och blanda den med lök, som fått steka mjuk i matfett först. Smaksätt gärna med antingen muskot eller kummin. Stek sedan som i vårt recept.
Tips och idéer:
Lingonsylt blir både godare och mer vitaminrik om du först rör ut den med litet nypressad apelsin- eller citronsaft. Gott inte bara till potatiskaka utan också till köttbullar, köttfärslimpa och andra rätter av köttfärs.
Om smeten till potatiskakan verkar mycket lös kan du röra i 1 msk potatismjöl. Men provstek först en klick smet.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar