BJUDRÄTT PÅ KYCKLING
4 portioner
1 kyckling på ca 1,3 kg
1 tsk salt
1 - 2 krm vit- eller svartpeppar
ca 2 dl buljong
100 g bayonneskinka i tärningar
Ostsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost, t ex lagrad Herrgård
eller Svecia
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 äggula
Tina kycklingen om djupfryst används, och ta ur inkråmspåsen om den medföljer - fast det tror jag inte den gör nu för tiden, det var länge sedan jag såg någon sådan ... Dela kycklingen i portionsbitar. Bryn bitarna i litet matfett och tillsätt salt och peppar. Häll över buljongen. Låt dem eftersteka på svag värme tills de är genomstekta, ca 15 minuter. (Man kan också steka kycklingen hel i ugn på vanligt sätt vid 175 grader ca 1 timme. Dela den sedan i bitar.)
Fräs matfett och mjöl till såsen. Späd med mjölken och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Rör om ibland så att såsen blir "jämn". Tillsätt osten och låt den smälta - såsen får inte koka, då kan osten bli seg och hård. Smaksätt med salt och peppar, ta kastrullen från värmen och tillsätt en rå äggula.
Lägg kycklingbitarna och skinktärningarna på botten av ett smort, ugnssäkert fat. Häll över ostsåsen och gratinera i ugn vid 250 grader 10 - 15 minuter. Rätten går bra att göra i förväg och gratineras strax före serveringen.
Servera med kokt potatis eller ris och en tomatsallad.
Ostsåsen är utmärkt också till grönsaker, t ex purjolök eller broccoli, och till kött, t ex skinka.
4 portioner
1 kyckling på ca 1,3 kg
1 tsk salt
1 - 2 krm vit- eller svartpeppar
ca 2 dl buljong
100 g bayonneskinka i tärningar
Ostsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost, t ex lagrad Herrgård
eller Svecia
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 äggula
Tina kycklingen om djupfryst används, och ta ur inkråmspåsen om den medföljer - fast det tror jag inte den gör nu för tiden, det var länge sedan jag såg någon sådan ... Dela kycklingen i portionsbitar. Bryn bitarna i litet matfett och tillsätt salt och peppar. Häll över buljongen. Låt dem eftersteka på svag värme tills de är genomstekta, ca 15 minuter. (Man kan också steka kycklingen hel i ugn på vanligt sätt vid 175 grader ca 1 timme. Dela den sedan i bitar.)
Fräs matfett och mjöl till såsen. Späd med mjölken och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Rör om ibland så att såsen blir "jämn". Tillsätt osten och låt den smälta - såsen får inte koka, då kan osten bli seg och hård. Smaksätt med salt och peppar, ta kastrullen från värmen och tillsätt en rå äggula.
Lägg kycklingbitarna och skinktärningarna på botten av ett smort, ugnssäkert fat. Häll över ostsåsen och gratinera i ugn vid 250 grader 10 - 15 minuter. Rätten går bra att göra i förväg och gratineras strax före serveringen.
Servera med kokt potatis eller ris och en tomatsallad.
Ostsåsen är utmärkt också till grönsaker, t ex purjolök eller broccoli, och till kött, t ex skinka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar