fredag 3 oktober 2014

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa med kardemumma

KYLD RABARBER- OCH JORDGUBBSSOPPA
MED KARDEMUMMA

Servera denna läskande, kalla soppa med vaniljglass. Passar bra riktigt varma sommardagar.

Ca 4 portioner

200 g rabarber, ca 2 stjälkar
3 dl koncentrerad rabarbersaft
6 dl vatten
1 vaniljstång, delad på längden
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1½ tsk potatismjöl
½ - 1 dl socker
ca 10 jordgubbar

Till servering:
vaniljglass
isbitar


Skölj och skär rabarbern i tändstickstunna stickor och lägg dem i en bunke. Koka upp rabarbersaft, vatten, vaniljstång och kardemumma. Tillsätt potatismjölet utrört i 2 msk vatten. Slå den heta soppan över rabarbern och smaka av med socker. Här är det viktigt att smaka av noga med sockret, eftersom saften kan vara olika sötad och rabarberns syra varierar. Smaka av både före och efter att den är avsvalnad. Rör så att det smälter och låt soppan svalna. Ställ den kallt ett par timmar så den får dra till sig smaker och rabarbern blir mjuk.

Skiva jordgubbarna och tillsätt dem. Vill du ha soppan extra kall, lägg i några isbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar