fredag 16 maj 2014

Vaniljfromage

VANILJFROMAGE

De svarta karaktäristiska vaniljkornen syns i den här ljuvliga vaniljfromagen.

6 portioner

4 gelatinblad
vatten
3 ägg
1 dl socker
1 vaniljstång
1 - 1½ dl vispgrädde

Garnering:
hackade nötkärnor
cocktailbär


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 - 10 minuter. Skilj äggulor och äggvitor åt. Vispa gulorna med socker tills det är vitt och poröst. Skär vaniljstången mitt itu på längden och skrapa ur kornen. Tillsätt dem i äggsmeten. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden.

Krama ur gelatinbladen och smält dem över vattenbad eller i en liten kastrull på svag värme. Skaka kastrullen då och då. Häll de smälta gelatinbladen i äggsmeten i en tunn stråle under omrörning. Tillsätt först grädden och sedan äggvitorna försiktigt ned i fromagen. När den just ska stelna hälls den upp i portionsglas.

Ställ desserten kallt och garnera strax före servering med flagad rostad mandel eller hackade nötter och cocktailbär eller frukt.

Tid för tillagning: 15 minuter + tid
för fromagen att stelna, minst 2
timmar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar